Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Radnici za svoje muke krive Kalmetu, Livakovića, Anića, Brkića i Galića

22.07.2012. 22:00
Radnici za svoje muke krive Kalmetu, Livakovića, Anića, Brkića i Galića


Na koga misle da su pravi vlasnici Gortan građenja, radnici su napisali na komadu platna ovješenom na ulaz u tvrtku


Radnici Gortan građenja i danas su prosvjedovali ispred uprave poduzeća u Hebrangovoj ulici u Zadru. Doduše, ovaj put ih je bilo više nego upola manje što ih je bilo na prethodnom prosvjedu. No, razlozi su ostali isti. Gortanovci potražuju svoje plaće od veljače, pa sve do otkaza koje je 60 radnika dobilo zbog tehnološkog viška, a traže se i otpremnine po kolektivnom ugovoru. Sindikalni povjerenik u Gortanu Nedjeljko Margarin rekao je da su neisplatom šest plaća gortanovci došli na rub egzistencije, ali članovi uprave i vlasnici Gortan građenja nisu jučer, po Margarinu, našli vremena kako bi radnicima opisali situaciju i rekli kada će dobiti svoje plaće.
Račun Gortan građenja nije blokiran
Zbog bure i problema u prometu, skupu nije mogao nazočiti regionalni sindikalni povjerenik Ivica Blažević, ali je pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija najavio pravnu borbu, tj. već su podignute tužbe za radnička potraživanja. Međutim, radnici ne inzistiraju na stečaju jer račun Gortan građenja nije blokiran. Najavljeno je i pokretanje kaznenog postupka zbog neisplate plaća i doprinosa, ali i serija prosvjednih skupova jer uprava, po sindikalcima, ne može jamčiti isplatu plaća.
– Neposredno prije skupa, direktor Ivan Anić je zatražio novi sastanak s radnicima zbog dogovora o modalitetima isplate plaća. Paradoksalno je da je Gortan građenje otpustilo sve svoje radnike te da od tvrtke postoje samo uprava i kooperanti. Sigurno je da će biti pokrenuta i revizija pretvorbe i privatizacije koja je glavni problem ove tvrtke, ali i većine propalih zadarskih tvrtki. Ljudi su očajni, stoga apeliramo na tvrtku da pronađe 8 milijuna kuna potrebnih za isplatu dugovanja prema radnicima, rekao je Uranija dodajući da je vrlo zanimljivo da radnici i sindikat ne znaju tko su pravi vlasnici Gortan građenja.
Uranija kaže da Zdravko Galić i dalje tvrdi da je većinski vlasnik Gortan građenja. Na koga misle da su pravi vlasnici Gortan građenja, radnici su napisali na komadu platna ovješenom na ulaz u tvrtku. Riječ je o donedavnom ministru Božidaru Kalmeti i njegovom državnom tajniku Zdravku Livakoviću te ostalima iz javno dostupne vlasničke strukture. Štoviše, Uranija apelira na državu i Ministarstvo financija da konačno, nakon mjesec i pol dana od podnošenja, izda mišljenje o reprogramu poreznih obveza.
Spas u reprogramu dugova?
Očito je da sindikalci i radnici nisu bili do kraja obaviješteni jer nam je nakon prosvjeda direktor Gortan građenja, Ivan Anić, rekao da je Ministarstvo financija RH konačno riješilo zahtjev za reprogramom poreznih obveza Gortan građenja.
– Dobili smo rješenje da nam se odobrava reprogram u iznosu 3,7 milijuna kuna na 36 mjeseci. Ostatak od 1,42 milijuna kuna moramo isplatiti i realizirati u obliku brutto plaća. Nakon toga moramo sjesti s našim partnerima i dogovoriti modalitete isplate duga. Stoga smo i najavili sastanak s radnicima u petak kako bismo dogovorili modalitete isplate neisplaćenih plaća, rekao je Iva Anić.