Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Winkelov bis za kraj

22.07.2012. 22:00
Winkelov bis za kraj


Četvrti koncert na 52. glazbenim večerima u sv. Donatu oduševio je zadarsku publiku. U petak navečer u sv. Donatu nastupio je slovenski puhački kvintet “Artvento”.
U Zadru je kvintet nastupio u sastavu Matej Grahek na flauti, Jonathan Mauch na oboi, Tadej Kenig na klarinetu, Arpad Balazs-Piri na fagotu te Aurelie Roussel na rogu, inače solistica Hamburger Symphoniker i Slovenske filharmonije koja je na koncertu mijenjala člana kvinteta Andreja Žusta.
S izrazito nadahnutim nastupom zadarskoj publici kvintet “Artvento” predstavio je širok repertoar skladbi za puhačke instrumente izvodeći djela od klasičnog Rossinija i Beethovena do modernijeg Škerjanca, Winkela i Piazzolle.
Kvintet je nastao kao rezultat dugogdišnjeg rada članova koji su danas solisti slovenskih nacionalnih orkestara SNG Opere i baleta Ljubljana, Slovenske filharmonije i Berlinske filharmonije. Njeguju bogati repertoar koji sačinjavaju djela napisana za puhački kvntet od klasike do 21. stoljeća. Zbog visokog plasmana na ARD natjecanju u Münchenu ansambl je 2007. godine snimio nosač zvuka MollyBrallaghan za njemačku izdavačku kuću Whoopee Records. Osim gostovanja u stranim državama redovito nastupaju u Sloveniji te su neizostavan dio kulturne i koncertne scene u svojoj zemlji.
Zadarsku publiku toliko su oduševili da je koncert nakon ustrajnog aplauza završen Winkelov bisom.