Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Begović naručio, Grgas zapalio

Autor: Suzana Bandić

22.07.2013. 22:00
Begović naručio, Grgas zapalio

Foto: Vedran SITNICA



Zbog optužbi da je naručio paljevinu audija A6 u vlasništvu benkovačkog ugostitelja jučer je na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru sjeo Oliver Begović (32), a do njega Toni Grgas (22), optužen da je tu narudžbu i realizirao. No prije nego im je uopće pročitana optužnica suđenje je odgođeno jer je tužiteljstvo mijenjalo kvalifikaciju kaznenog djela kao i kaznenu sankciju prilagodivši ih novom Zakonu o kaznenom postupku.
A odgodu je zatražio i branitelj prvookrivljenog Begovića, Milan Petričić.
– Branitelj drugookrivljenog nije pristupio na sud, a pred Optužnim vijećem su on i njegov klijent, ovdje drugooptuženi, tvrdili da je on bio neubrojiv te su tražili psihijatrijsko vještačenje. Iz tog razloga tražim odgodu – rekao je Petričić čijeg klijenta, Olivera Begovića, upravo drugooptuženi Grgas tereti za ovo kazneno djelo. Grgas je, podsjetimo, po uhićenju policajcima ispričao da je on audi A6 u vlasništvu Jakova Ledenka, inače vlasnika poznatog benkovačkog kafića Oskar, potpalio jer mu je Begović obećao to platiti s 15-ak tisuća kuna. Požar je izmaknuo kontroli pa se vatra proširila na još šest automobila. Njihovi vlasnici su se, također jučer trebali pojaviti u sudnici u svojstvu oštećenika, no dvoje ih je nedostajalo. Sudac Željko Đerđ svih njih je upoznao s njihovim pravima – da mogu pokrenuti parnični postupak u kojem će tražiti naknadu štete ili pak to zatražiti u ovom postupku što je učinio samo Ledenko kazavši kako traži 50 tisuća kuna, koliko cijeni svoj automobil.
Požar koji je zahvatio ukupno sedam automobila parkiranih na Trgu hrvatske mladeži u Benkovcu buknuo je 23. studenoga 2011. godine oko 2.40 sati. Mjesec dana kasnije policija je uhitila Grgasa na njegovoj zagrebačkoj adresi gdje inače živi s majkom, dok tek povremeno boravi s ocem u Benkovcu. Nakon njegova priznanja policajci su u Zagrebu pronašli i uhitili i Begovića koji je potom nekoliko mjeseci proveo i u pritvoru zadarskog Istražnog centra.
Inače, obojici optuženih za ovo kazneno djelo po novom ZKP-u prijeti kazna zatvora od šest mjeseci pa do pet godina.
Suđenje se nastavlja koncem kolovoza.