Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dokozin križ dobiva blagoslov

Autor: Velimir Brkić

22.07.2013. 22:00
Dokozin križ dobiva blagoslov

Foto: Velimir BRKIĆ



U povodu blagdana sv. Joakima i Ane, roditelja Blažene Djevice Marije, koji se proslavlja u petak 26. srpnja, župnik Starigrada, Selina i Tribnja don Marinko Jelečević blagoslovit će križ na ulazu u Veliko Rujno na Velebitu.
Riječ je o tzv. »Dokozin križu« iznad Starigrada koji prigodom otvaranja na blagdan svetog Ante prije 40-ak dana nitko nije ni blagoslovio, nitko nije ni izmolio niti Očenaš.
– U ime Inicijativnog odbora zahvaljujem preuzvišenom ocu, zadarskom nadbiskupu mons. Želimiru Puljiću, predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije, koji je početkom ovog mjeseca dao odobrenje da naš župnik don Marinko blagoslovi križ, kazao je Višeslav Dokoza, predsjednik Inicijativnog odbora za izgradnju križa.
Križ je na nadmorskoj visini od 930 metara. Radi se o kamenom križu visokom 3,50 metra i teškom oko pet tona, radu zadarskog kamenoklesara Marinka Katuše. Križ od bijelog kamena postavljen je na mjestu odmora i molitve navrh brda zvanog Modrina strana, odnosno na suprotnoj strani od male kapele na ulazu u Veliko Rujno, koju je 1987. godine u čast Velike Gospe podigao Višeslavov otac Role Dokoza.
– Zahvaljujem svim institucijama koje su omogućile podizanje križa te ljudima koji su bili s nama, kaže Dokoza.
Na svečanosti otkrivanja monumetalnog križa za blagdan sv. Ante nije nazočio niti jedan žitelj Podgorja, nitko od županijske i općinske vlasti.