Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Besplatni školski obrok za 50 djece iz siromašnih obitelji

22.07.2016. 22:00
Besplatni školski obrok za 50 djece iz siromašnih obitelji


Gradsko društvo Crvenog križa Zadar jučer je predstavilo rezultate projekta pod nazivom “Ravnopravnost za svu djecu” koji se provodio tijekom školske godine 2015/2016. na području triju općina u Zadarskoj županiji odnosno triju osnovnih škola. Riječ je o programu osiguranja školskih obroka za djecu iz siromašnih obitelji čiji roditelji nisu u financijskoj mogućnosti plaćati prehranu u školi. Projekt, čiji je nositelj zadarsko Gradsko društvo Crvenog križa, financiran je sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih, a partneri u projektu, kako je istaknuo na jučerašnjoj konferenciji za medije predsjednik gradskog Crvenog križa Bore Galac, bili su zadarski Centar za socijalnu skrb i škole u kojima se projekt provodio.
– Kao sudionici projekta odabrane su škole koje inače imaju organiziran školski obrok, a u kojima dio djece dolazi iz obitelji koje zbog siromaštva nisu u mogućnosti subvencionirati obrok. Tako se program subvencioniranja hrane provodio u OŠ Stjepana Radića u Bibinjama, OŠ Poličnik i OŠ Braće Radića u Posedarju. Naglasak u provedbi projekta stavljen je ne samo na omogućavanje školske prehrane za svu djecu, već na eliminiranje diskriminacije među njima. Željeli smo, naime, istaknuti upravo taj psihološki moment da se djeca čiji roditelji ne mogu platiti školski obrok zbog toga ne osjećaju socijalno isključena. Upravo zbog njihove zaštite projekt je proveden diskretno na način da učenici ni ne znaju na koji način se njihova školska prehrana financira, pojasnio je Bore Galac smisao, ali i naziv projekta kojega je Crveni križ nazvao “Ravnopravnost za svu djecu”. 
– Projektom je na početku protekle školske godine trebalo biti obuhvaćeno 50 učenika u sve tri navedene škole, a koristeći mogućnost besplatnih obroka školsku godinu je završilo 46 učenika, s obzirom da su četiri učenika dolazila iz romskih obitelji koje su u međuvremenu odselile. U okviru programa pokriveni su troškovi za 7.825 obroka ukupne vrijednosti oko 60.000 kuna, naveo je dalje Bore Galac, ističući zadovoljstvo ostvarenim projektom zahvaljujući kojemu je 50-ero djece imalo mogućnost besplatno dobivati školske obroke.
Istovremeno, Bore Galac izrazio je žaljenje što u sljedećoj školskoj godini Gradsko društvo Crvenog križa Zadar neće moći nastaviti provoditi ovaj projekt jer je Ministarstvo socijalne politike i mladih donijelo odluku da ovaj program ubuduće neće moći ići preko udruga civilnog društva nego eventualno preko jedinica lokalne uprave i samouprave. Stoga je iz Crvenog križa odaslan apel lokalnim vlastima da se uključe u financiranje školskih obroka za učenike iz siromašnih obitelji jer, naglasio je Galac, nije važno tko će biti nositelj projekta već je bitno da se pomogne učenicima i tako spriječi diskriminacija po ekonomskoj osnovi. Galac je na doprinosu projektu posebno zahvalio vanjskoj suradnici na projektu Franki Troskot, kao i Ministarstvu socijalne politike i mladih na financijskoj potpori, te ravnateljima osnovnih škola – partnerima u projektu.