Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nalazište nedovoljno iskorišteno u kulturnom i turističkom smislu

22.07.2016. 22:00
Nalazište nedovoljno iskorišteno u kulturnom i turističkom smislu


Još jedna u nizu zanimljivih izložbi otvorena je u Zavičajnom muzeju Biograd. Riječ je o izložbi pod nazivom “Arheološki lokalitet Bošana, rimska luka i villa rustica Bassana” autora Saše Vitalea, zagrebačkog arhitekta.
– Projekt Bassana ima veliki znanstveni značaj i predstavlja veliki potencijal za turizam Biograda i Zadarske županije. Zamišljen je kao realizacija istraživanja i prezentacija arheološkog lokaliteta na području Bošane, kako bi ga zaštitili od daljnje devastacije, kazao je Draženko Samardžić, ravnatelj Zavičnog muzeja prigodom otvaranja ove izložbe.
Pritom je istaknuo kako Saša Vitale rado ističe Biograd kao svoj grad i činjenicu da je potomak istaknutih biogradskih obitelji 19. stoljeća. Otac mu je prof. dr. sc. Branko Vitale, jedan od poznatih i priznatih znanstvenika okupljenih u “Biogradskoj inicijativi” koji podržavaju razvoj zdravstvenog turizma sa zadaćom stručne i znanstvene koordinacije specifičnih aktivnosti.
– Projekt Bassana koji je nastao na iskustvima i smjernicama iz više zemalja EU ima cilj da u Hrvatskoj, ovdje u Biogradu pomogne u očuvanju kulturne baštine koja mora postati temelj hrvatskog turizma, poručio je Vitale.
Lokalitet Bassana nalazi se uz obalu nasuprot Ilirijine Ville Primorje, bivše otkupne stanice za duhan.
– Riječ je o poljoprivrednom dobru površine od 1.500 do 2.000 metara četvornih. To je prostor pod zaštitom i na njemu se ne smije ništa graditi. Kultura i prezentacija kulture u turističkom okružju kakvo je biogradsko imaju veliko značenje za lokalnu zajednicu, koja u tome treba osjetiti prigodu za vlastitu afirmaciju, mišljenja je Vitale, magistar arheologje i ronilac, zaljubljenik u arheologiju i povijest biogradskog kraja i Dalmacije.
– Kvalitetno prezentirana arheološka baština postala bi kulturna i turistička atrakcija koja bi nudila razne edukativne i kulturne sadržaje koji se mogu odvijati većim dijelom godine, uvjeren je Vitale.
Nužnost zaštite arheološkog lokaliteta Bošana i prirode, te kulturne baštinu uopće, bez kojih nema identiteta zajednice, Vitale vidi kao poziv za pokretanje arheološkog projekta Bassana koji bi trebao ponuditi drugačiji koncept arheološkog lokaliteta.