Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Srpanj u gradskoj jezgri prolazi bez teških krađa i provala

22.07.2016. 22:00
Srpanj u gradskoj jezgri prolazi bez teških krađa i provala


S dolaskom turista na naše područje, a posebice u središte grada – Poluotok, neminovno se povećava i broj kaznenih djela, no iz Policijske uprave zadarske ističu kako je sve pod kontrolom te da Zadar zaista opravdava citat iz ocjene koja je bila jedan od kriterija za laskavu titulu “Best european destination 2016.”, a koja glasi: “Zadar je miran i tih grad u kojem noću možete šetati kao po danu!”
– U trećoj smo dekadi srpnja pa je još prerano govoriti o ozbiljnijim analizama i usporedbama broja kaznenih djela počinjenih ove godine u odnosu na prošle godine. Međutim, potaknuti vašim upitom pregledali smo podatke o kaznenim djelima za tekući mjesec iz kojih je vidljivo da od početka srpnja na području Poluotoka nismo imali evidentiranih teških krađa, odnosno provala u stanove ili apartmane. Evidentirani broj krađa novčanika, mobitela i drugih vrijednih predmeta, uglavnom ostavljenih bez nadzora vlasnika, barem nakratko, ne odstupa bitno od prijašnjih godina. Stanje sigurnosti na Poluotoku, posebno ako problemu imovinskih kaznenih djela pridružimo stanje javnog reda i mira te drugih kaznenih djela ili događaja koji bi ga narušili, za sada je povoljno, kaže Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske.
Područje Poluotoka inače je u teritorijalnoj nadležnosti I. policijske postaje Zadar koja ima ustrojenu pješačku ophodnju za taj dio grada kroz 24 sata. Žodan pojašnjava kako dio Poluotoka koji uključuje i dio rive nadziru i policijski službenici zaduženi za osiguranje objekata Policije i Suda, a budući da je upravo tu smještena i Postaja pomorske policije Zadar, tako i pomorski policajci pored svog primarnog posla obavljanja granične kontrole na plovilima, rade i u pješačkim ophodnjama obilazeći najfrekventnije punktove s ciljem prevencije kaznenih djela i prekršaja.
S obzirom da na našem području tijekom ljetnih mjeseci boravi veliki broj turista, zadarska je policija razvila dobru suradnju s policijama iz nekoliko europskih zemalja pa tako tijekom dva najfrekventnija ljetna mjeseca na zadarskom području boravi i po nekoliko stranih policajaca.
– Strani policajci u pratnji svojih domaćina službu obavljaju na cijelom području Policijske uprave zadarske, a dobar dio radnog vremena, izvan intervencija, provode u dijeleći letake i savjete svojim sunarodnjacima o samozaštitnom ponašanju. Dio svog radnog vremena provode i na Poluotoku. Leci koje smo tiskali upravo kako bi prevenciju podigli na višu razinu, financirani su sredstvima dobivenom kroz projekt “Sigurnost u turizmu” koji provodimo u partnerstvu sa Zadarskom županijom, a koji je ove godine proglašen najboljim projektom za sigurnost lokalne zajednice u RH, ističe Žodan.