Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

SDP ostao bez imovine u Biogradu

23.07.2017. 07:38
SDP ostao bez  imovine u  Biogradu


Ustavni sud RH odbio je još jednu tužbu SDP-a u predmetu  koji se vodio za poslovni prostor u Biogradu. Tako je ova stranka, koja je  pravni sljednik bivše SKH pa tako i njene  imovine,  ostala bez još jedne  nekretnine za koju je, kao i za sve ostale, na sudu dokazivala da im pripada temeljem Zakona o vlasništvu. Pritom je zanimljivo da se njihova  bivša kolegica, Zadranka  Ingrid Antičević-Marinović, kao sutkinja Ustavnog suda izuzela iz ovog  predmeta.
 Gubitak poslovnog prostora u Biogradu velik je udarac za ovu stranku  jer SDP, primjerice, i u Zadru ovakve prostore daje u najam i svakoga  mjeseca upriohodi značajnu svotu na račun najma. Boreći se i za prostor  u Biogradu, SDP je u tužbi naveo kako je pogaženo njihovo izvanknjižno  pravo jer je vlasništvo nad ovom nekretninom stečeno još 1984. godine   sporazumom o sufinanciranju s Općinom, te smatraju kako je to osnova  po kojoj se ovaj prostor mogao izuzeti iz ovlasti Zakona o pretvorbi prava  na društvenim sredstvima bivših društveno-političkih organizacija.


Država se upisala kao vlasnik
Riječ je, naime, o zakonu prema kojim su sve nekretnine koje su koristile političke organizacije bivše države  proglašene vlasništvom Republike Hrvatske  i stranke kao pravne sljednice tih organizacija nemaju više  pravo na njih. Kao i u Zadru, tako je i u mnogim drugim gradovima riječ  o vrijednim nekretninama koje su koristili Socijalistički savez radnog naroda Hrvatske, Savez socijalističke omladine Hrvatske i Savez udruženja  boraca Narodnooslobodilačkog rata Hrvatske.
Sve ove organizacije  imale su vrlo atraktivne prostore i u Zadru, a jedan od njih svakako je sjedište zadarske organizacije na Trgu 5 bunara  koji čak u prizemlju ima nekoliko poslovnih prostora. Stranka je,  međutim, još 2012. godine izgubila spor i za ovu velebnu zgradu kada se  država upisala kao vlasnik. Slučaj tu, međutim, nije završen jer je SDP  podnio žalbu Vrhovnm sudu RH pozivajući se na Zakon o pretvorbi po  kojemu su oni jedini vlasnici. Već je poznato da istodobno zgradu potražuje i obitelj Peričić koja je ostala bez ove nekretnine u postupku nacionalizacije.


Zarada od najma
Ukoliko Vrhovni sud odluči da SDP mora vratiti ovu zradu, zadarski  SDP ostat će bez prostorija, a o tome u kojoj je fazi  postupak za centralnu SDP-ovu zgradu na Trgu 5 bunara, odnosno jesu li dobili kakvo  rješenje Vrhovnog suda, predsjedica Gradskog odbora Sabina Glasovac  samo nam je  kratko odgovorila da "nema nikakvih saznanja o tome".
Ova je tema očito vruć krumpir za SDP, osobito za lokalnu organizaciju, jer je riječ o vrijednoj nekretnini koja SDP-u osigurava i stalan mjesečni prihod od najma poslovnih prostora. Situacija im je ovih dana dodatno pogršala činjenica da im je odlukom Ustavnog suda oduzet i poslovni prostor u Biogradu.