Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Blanka očekuje zlato

Autor: Kristian Sirotich

22.08.2008. 22:00
Blanka očekuje zlato

Foto: AP



Vjerujemo u Blanku i njezine mogućnosti, napravila je iskorak u teškim kvalifikacijama i vjerujemo da se neće dogoditi ništa nepredviđeno. Euforije u našemu taboru nema, nema je niti kod Blanke – kaže Blankin otac i trener Joško Vlašić
Prije osam godina Blanka Vlašić je u Sydney došla kao mlada nada svjetske atletske scene i debitantski olimpijski nastup nije mogla okončati u finalu. Bilo je to jedno novo iskustvo za tadašnju juniorsku prvakinju svijeta, koja je četiri godine čekala novu olimpijsku priliku. U Atenu je doputovala s velikim ambicijama i iz Atene je otputovala u suzama. Za Blanku Vlašić sutra će u Pekingu biti treća sreća, najbolja hrvatska atletičarka u 13 sati krenut će po potvrdu svjetske krune suvereno osvojene prošle godine u Osaki, krenut će po svoje prvo olimpijsko zlato.
– Očekujemo zlato, a zlato očekuje i Blanka – kazao je jučer uoči poslijepodnevnog treninga Joško Vlašić, Blankin otac. – Ali to se mora i ostvariti. Naravno, vjerujemo u Blanku i njezine mogućnosti, napravila je iskorak u teškim kvalifikacijama i vjerujemo da se sutra neće dogoditi ništa nepredviđeno, ništa što bi moglo utjecati na program koji smo zacrtali. Iako će za Blanku sutra biti dan “D”, nećemo mijenjati naš ustaljeni ritam, ponašamo se isto kako bismo se ponašali da samo čekamo nastup na nekom mitingu – naglasio je Joško Vlašić, koji je jučer uz trenera Bojana Marinovića nadgledao Blankino jutarnje razgibavanje i lakši poslijepodnevni trening.
Povoljna prognoza
Za razliku od kvalifikacija, u kojima je, kako je sama rekla, proživjela kišnu dramu, Blanku bi sutra u Pekingu trebao dočekati lijep dan, što je prvi preduvjet koji se mora ispuniti da bi Blanka mogla u izuzetno jakoj konkurenciji opravdati ulogu najvećega favorita, jedne od najvećih zvijezda ženske atletske scene u svijetu. Blanka je definitivno u stanju 35. put uzastopno pokoriti konkurenciju, koja nelagodu osjeća već na sam spomen njezina imena.
– Blanka je sigurno to sposobna učiniti, ali euforije u našemu taboru nema, nema je niti kod Blanke. Rekao bih da Blanka finale očekuje u trezvenoj ugodi, ne djeluje fascinirano svime što je na ovim Olimpijskim igrama očekuje, ima toliko iskustva da se može posvetiti samo sebi i svome nastupu. Valja maksimalno zadržati koncentraciju, jer ako se dogodi samo jedna nepredviđena okolnost, sve se može okrenuti. Bitno je da Blanka ne osjeća pritisak – nastavio je Vlašić.
Posebna taktika
Sve djevojke u visu žele pobijediti Blanku Vlašić, sve se djevojke u današnjem finalu nadaju da bi mogle prekinuti njezin pobjednički niz. No, samo nekoliko je to u stanju učiniti. Prije svih Ruskinja Jelena Slesarenko, koja brani naslov olimpijske pobjednice, njezina sunarodnjakinja Ana Čičerova, Njemica Ariane Friderich, odnosno tri djevojke koje su ove godine preskočile 203 centimetara, tri centimetra manje od najboljega rezultata sezone koji je u vlasništvu najbolje hrvatske atletičarke koja je na još sedam nastupa ove sezone skakala bolje od najboljih rezultata terceta koji bi mogao ugroziti njezine olimpijske snove.
– Sigurno je da ima djevojaka koje su u stanju ostvariti dobar rezultat, natjecanje će sigurno biti vrlo neizvjesno, a iz nastupa u kvalifikacijama se nije mogao steći nikakav poseban dojam budući da su tamo djevojke skakale kako su se najbolje snašle. Ima iskusnih atletičarki, ali niti Blanki ne nedostaje iskustva, a imat će i posebnu taktiku. Taktika će biti da ne gleda suparnice niti tijekom zagrijavanja, niti tijekom nastupa, ne smije si dozvoliti da joj pažnju odvuče neki dobar skok i da počne razmišljati o tom skoku i toj atletičarki. Ona mora razmišljati samo o sebi i samo na način da će natjecanje trajati nekoliko sati. To je najbolji i jedini put – zaključio je Joško Vlašić.