Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Debi pod reflektorima

Autor: Šime Ćurko

22.08.2008. 22:00
Debi pod reflektorima

Foto: Vedran SITNICA



Ključno je što će se događati u sredini terena. Tamo ih trebamo pritiskati i pokušati složiti poneku dobru kontru – kaže Ninoslav Parmaković
Premijera pod reflektorima. Zadar i Dinamo otvorit će djelomično obnovljen stadion na Stanovima večerašnjom (subota, 20.05 sati) utakmicom 5. kola Prve HNL. Dinamove euro obveze pomakle su utakmicu s nedjelje na subotu, no taj podatak Zadru puno i ne znači. Igralo su u subotu ili nedjelju na Stanovima imaju istu želju, prekinuti Dinamov pobjedničkih ulaz u sezonu.
– Dinamo je pobijedio sve četiri utakmice, ali pogledajte njihov i naš raspored. Oni su igrali tri utakmice kod kuće, s Croatijom su igrali u Velikoj, za razliku od nas koji smo četiri utakmice igrali na gostovanju. Razlika na ljestvici je velika, ali da nam u Zadar dođe i Real Madrid znamo da imamo šanse. Zadar je domaćinska momčad kojoj je protiv svakoga domaći teren najveća prednost. Kad se zna da smo u četiri kola bili uskraćeni igrati na Stanovima, onda vjerujem da imamo razlog biti optimisti – smatra Ninoslav Parmaković, zadarski stoper, koji je s Antom Puljićem i Naumom Batkoskim, kolegama iz zadnje linije, odigrao maksimalnih 360 minuta u četiri nastupa. Današnjih 90 minuta s Dinamom bit će sasvim drugačiji od prethodne četiri utakmice. Iako je protivnik očito koplje ispred svih u Prvoj HNL Zadar bi na domaćem terenu, bez obzira na snagu “modrih”, konačno trebao odigrati pravu utakmicu u ovoj sezoni.
Strpljivo na Dinamo
– Lani je Varteks izgubio prvih osam utakmica, pa je u devetom kolu pobijedio Dinamo. Zadar nije izgubio toliko utakmica, ali kao što tada od Varteksa nitko nije očekivao više od poraza tako i mnogi razmišljaju o našoj utakmici s Dinamom. Znamo da nismo favoriti, da se napravi nekakva anketa malo tko bi nam dao šanse, ali Zadar ne treba otpisati. Četiri kola koja su iza nas, nisu realan pokazatelj naše vrijednosti.
Svejedno, nije lako dočekati Dinamo kao posljednji na ljestvici.
– Slažem se. Stvoren je određeni pritisak kojeg vjerojatno ne bi bilo da smo bolje prošli u prethodnim utakmicama. Ako svi kažu da najbolje igramo pod pritiskom, onda to možda i nije tako loše. Nemam straha od Dinama i njihove igre, posebno ako mi budemo pravi.
Što Zadar mora učiniti da bude pravi?
– Prije svega treba nam strpljenja. Nisam trener, ne određujem taktiku, ali s ovim Dinamom treba igrati s puno strpljenja. Možda nas publika i poseban ambijent u kojem će se u Zadru igrati prvi put povuku na početku utakmice pa navalimo prema njihovom golu, ali to bi moglo biti dosta rizično. Lani smo se s Dinamom išli nadigravati pa su nam s lakoćom utrpali pet golova.
No, zna se da Zadar teško može izdržati bunker.
– Bunker ne dolazi u obzir, Dinamo ima spretne igrače u kaznenom prostoru i sasvim se povući bilo bi ravno potpisivanju poraza prije nego što je utakmica počela. Ključno je što će se događati u sredini terena. Tamo ih trebamo pritiskati i pokušati složiti poneku dobru kontru. Ako se u obrani orijentiramo samo na nas u zadnjoj liniji neće biti dobro. Obranu trebamo igrati svi i onda će biti puno lakše.
Bod je odličan
Za razliku od prethodnih tjedana Zebić je za Dinamo odlučio smanjiti intenzitet treninga.
– Nismo se odmarali, ali nije ni bilo tako naporno kao u pripremama za prethodne utakmice. Vjerujem da je odluka da se za Dinamo malo osvježimo bila dobra. Ne možemo se žaliti na naporan ritam jer igramo jednu utakmicu tjedno, ali budući da je većina nas igrala sve utakmice trebalo je malo prikočiti.
Iako ga takav rasplet ne bi pomaknuo s posljednjeg mjesta na ljestvici Zadar bi itekako bio zadovoljan s bodom.
– Bod bi bio uspjeh pred utakmice koje dolaze nakon Dinama. Tada nam slijede klubovi s kojima nemamo o čemu razmišljati nego o pobjedi. Posebno na domaćim utakmicama. U prvom kolu svih šest domaćina je pobijedilo, a to je podatak koji ide u prilog tvrdnji da smo uvelike zakinuti što prvu utakmicu na Stanovima igramo tek u petom kolu.


Zebić: Hrabrošću se može napraviti puno
Dalibor Zebić, trener Zadra, prije utakmice s Dinamom ima puno problema s ozlijeđenim igračima.
– Jakov Surać je ozlijeđen i najvjerojatnije neće moći nastupiti protiv Dinama. Od prije su “izvan stroja” Batur i Rašo, a Župan i Parmaković će stisnuti zube i unatoč ozljedama zaigrati protiv “modrih”. Prvak nam dolazi u najnezgodnije vrijeme upravo zbog tih ozljeda. Bit će to teška utakmica, ali nemamo se namjeru predati, već ćemo pred našom publikom, predvođenom Tornadom i prvi put pod svjetlima reflektora, pokušati ostvariti pozitivni rezultat.
Zebić će zbog izostanka Suraća od prve minute zaigrati s dvije špice.
– Ako Surać ne bude mogao igrati Terkeš i Mitrović će krenuti od prve minute. Naglašavam da svaki igrač na terenu mora dati 120 posto svojih mogućnosti ako želimo ostvariti pozitivan rezultat. Dinamo nije više jak kao prošle godine kada nas je Modrić “uništio” na Stanovima, ali i dalje imaju najveću kvalitetu u Prvoj HNL. Samo hrabrošću i borbenošću im možemo parirati i nadoknaditi manjak u kvaliteti koja je očito na njihovoj strani. Pred punim stadionom na Stanovima ne sumnjam u motiviranost mojih igrača – kazao je jučer Zebić.
Vjerojatni sastav: Ježina, Batkoski, Puljić, Parmaković, Pletikosić, Bilaver, Milin, Župan, Tomasov, Terkeš, Mitrović.
D. BAJKOVIĆ