Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Marijin život je putokaz sigurne nade

Autor: Marija Ćurko

22.08.2008. 22:00
Marijin život je putokaz sigurne nade

Foto: Ivan JAMIČIĆ



– Znao je katolik u hrvatskom narodu da Majka zagovara svoju djecu pred svojim Sinom i Ocem nebeskim. Naše je vrijeme, posebice nakon Drugog vatikanskog koncila otkrilo da je Marija usko vezana s Kristovim djelovanjem danas u Crkvi i svijetu, govorio je poglavar zadarske Crkve te potaknuo na vjernost Mariji, rečeno je u propovijedi
Na misnom slavlju blagdana Marije, Kraljice mira, koji je svečano obilježen u istoimenoj župi u Zadru na Stanovima, nadbiskup zadarski mons. Ivan Prenđa istaknuo je kako Marijin lik vraća nadu u život, u vjerničkim srcima i svakodnevnim događajima, unatoč mnogim nevoljama i poteškoćama. Bog je onaj koji vodi čovjeka k svjetlu Božje Riječi. On je svjetlo, dobrota i ljubav, zato ga ne ostavlja nikada u njegovim strahovima, sumnjama, nemoćima i nejasnoćama kada se traže razlozi takvih ljudskih stanja, kaže nadbiskup Prenđa.
– Čovjek je svakog dana potreban Božje prisutnosti i djelovanja u svome srcu da bi primio oproštenje, da zadobije mir u sebi, izvor pozitivnog djelovanja te bude mirotvorac, jer Božji mir stanuje u njemu. Posebice želim naglasiti kako je naša katolička vjera bliska čovjeku pogođenu tolikim nevoljama, unutarnjim i vanjskim, po sakramentu svete ispovijedi. Bog otvorenu srcu dariva oproštenje, a po oproštenju mir i radost. Po sakramentu euharistije čovjek postaje sposoban nositi drugima mir. Čovjek je nemoćan riješiti svoje nemire ako je daleko od Boga, od Krista i njegovih darova koje nam posreduje Crkva, kazao je predvoditelj svete mise.
U propovijedi je izdvojena misao o Djevici Mariji, posrednici brojnih milosti, koja otvara put prema Kristu, jer se odazvala Božjoj volji i pozivu.
– Na putu traženja i ostvarenja mira vidimo lik naše nebeske Majke, Kraljice mira. Ona je u uskoj povezanosti sa svojim Sinom. Na ponudu Božju i upit jasno je rekla: “Neka mi bude po tvojoj riječi.” Svoje majčinstvo utkala je u svijet i po njoj su Božja obećanja dana čovjeku postala stvarnost. Vjerno je slijedila Isusa u osnivanju Crkve, u naviještanju Evanđelja, sve do žrtve na križu. Hrvatski katolik je to shvatio kroz svu svoju povijest. Znao je da povezanost s Marijom vodi k Isusu. Znao je katolik u hrvatskom narodu da Majka zagovara svoju djecu pred svojim Sinom i Ocem nebeskim. Naše je vrijeme, posebice nakon Drugog vatikanskog koncila otkrilo da je Marija usko vezana s Kristovim djelovanjem danas u Crkvi i svijetu, govorio je poglavar zadarske Crkve te potaknuo na vjernost Mariji.
To znači slijediti je na putu prema njezinom Sinu Isusu, biti dionik svih dobara kojih je Marija bila dionica, a posebice mira kao dara Božjega, kaže nadbiskup, jer, kako se čulo, mir i pomirenje s Bogom dar je koji postaje izvor mira u nama i za druge. U zaključku propovijedi istaknuto je poslanje Majke Marije u svijetu i naše poslanje zajedno s njom na putu prema novom svijetu koji u Kristu može naći svoj spas.
Nakon misnog slavlja održana je tradicionalna procesija s Gospinim kipom ulicama Stanova te zajedničko druženje uz kolače i sokove u župnom dvorištu. Jednu od misa u zajedništvu sa župnikom don Milivojem Bolobanićem predvodio je don Ante Ivančev, župnik Ljupča.
Euharistijsko slavlje u jutarnjim satima predvodio je don Božo Barišić, župnik Slivnice i Vinjerca i jedan od petorice ovogodišnjih mladomisnika koji je uputio na Djevicu kao ženu velike i jake vjere. Ona u Evanđelju na Božji poziv odgovara: “Neka mi bude po tvojoj riječi”, odnosno, kaže Bogu “da”. Često puta u našim životima nismo spremni odgovoriti na Božji glas, uvodno je kazao predvoditelj euharistije.
U riječima don Bože Barišića čulo se i o Marijinom putu hoda za Bogom i vjernosti koja je od nje tražila žrtvu te pokazuje svoju vjernost Bogu u predanoj molitvi. Propovjednik je istaknuo i Marijin primjer poslušnosti, predanja i služenja, jer, dodaje, služiti Bogu znači kraljevati.
– Marija nas poučava i svjedoči o ljepoti života za Boga. Zato danas kročimo Njezinim riječima tražeći Boga za naš svakodnevni život, poruke su blagdana Kraljice mira. Propovjednik je pozvao na ljubav, praštanje, prihvaćanje jedni drugih te na osluškivanje Božje Riječi, govoreći kako Marija podsjeća na vrijednost plodne šutnje u kojoj Riječ postaje molitvom koja je sve više potrebna u obiteljima.
– Djevica nas danas potiče da ne zaboravimo našu braću u potrebi i da s jednakom ljubavlju pristupamo i susrećemo kako moćne tako i slabe, jer svima je potreban stisak ruke, osmijeh i topao pogled. Marija u susretu s Elizabetom pokazuje primjer blizine i brige za druge. Marija želi da zajedno s njom pjevamo i kličemo Bogu, da na trenutak zastanemo i predahnemo od svojih planova, da od nekih možda i odustanemo kako bi mogli čuti što Bog hoće i traži od nas te vidjeti sve one darove kojima smo od njega obdareni.