Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Marija osjeća tragediju ovog svijeta i nudi nam svoju pomoć

22.08.2011. 22:00
Marija osjeća tragediju ovog svijeta i nudi nam svoju pomoć


Mir znači mirenje, razumijevanje, sposobnost opraštanja i prihvaćanja drugoga. Mir uključuje duhovni preporod čovječanstva u Kristu, u prihvaćanju i razvijanju veza s najbližima i najdražima te s čovječanstvom i stvorenim svijetom, istaknuo je don Elvis


Zemunička župa Kraljice mira – Kraljice Hrvata blagdan svoje nebeske zaštitnice i Dan općine ove je godine proslavila uz bogati liturgijski, kulturno-umjetnički i sportski program.
U zemuničkoj župnoj crkvi jučer je pred oko 250 do 300 vjernika euharistijsko slavlje u zajedništvu sa župnikom don Zdenkom Dundovićem i 15-ak subraće svećenika predvodio mr. don Elvis Ražov, ravnatelj Visoke teološko-katehetske školu u Zadru. Svetu misu su liturgijskim pjesmama dodatno uveličali članovi crkvenog zbora pod ravnanjem č.s. Ladislave Terzić, dobitnice ovogodišnje općinske nagrade.
– Marija je cijelog života svjedočila svoju poniznost pred Bogom i bližnjima, doživotno se zahvaljivala Bogu na povjerenju koje je joj je dano. Rodivši Isusa, Kralja sveg svemira, Marija i sama postaje Kraljicom u Kraljevstvu po svemu različitom od kraljevstava ovog svijeta. Isusovo Kraljevstvo mira nekad, a i danas, na niskoj je cijeni i ne poklapa se s današnjim društvom, koje se umjesto na dobroti, milosti, kreposti i svetosti, temelji na izvrnutim vrijednostima laži, pretvaranja i prijevare, rekao je u propovijedi don Elvis.
Propovjednik se usredotočio na pojam “mira” kao dara koji primamo iznutra, a ne izvana. Istaknuo je potrebu mira kod pojedinca, u obitelji i u braku, ali i šire, jer to je uvjet izgradnje zajedništva i ljubavi. Upozorio je na izvore nemira u obitelji, a to su: strah, nesigurnost, svađe, nemiri, nepoštovanje, nesloga, nevjernost, rastave.
– Da bi zadobili mir moramo Bogu dati ono što nam pripada. Mir je kultna kategorija. Mir znači mirenje, razumijevanje, sposobnost opraštanja i prihvaćanja drugoga. Mir uključuje duhovni preporod čovječanstva u Kristu, u prihvaćanju i razvijanju veza s najbližima i najdražima te s čovječanstvom i stvorenim svijetom. Mir mora biti dosljedan Božjeg stanovanja u našim srcima, naglasio je don Elvis.
Današnji je svijet, tvrdi propovjednik, zaboravio Boga. Bog više nije u središtu našeg života. Živi se kao da ne živi s nama. Zar nam Bog ne treba, zapitao se propovjednik.
Bog nas poziva da se vratimo Njemu, uputama i zapovjedima Krista. Bog otvorenu srcu dariva oproštenje, a po oproštenju mir i radost. Po sakramentu euharistije Krist nam dariva sebe. On, novi čovjek, kaže propovjednik, mijenja primatelja svoga tijela u čovjeka sposobnog nositi mir drugima. Bog uvijek daruje svoj mir kada mu otvorimo srce.
– Marija kao vladarica neba i zemlje, naša nebeska Mati, osjeća tragediju ovog svijeta i nudi nam svoju pomoć. Samo nas njezine riječi mogu odvući od glasova današnjeg svijeta koji nas mame grijehom zapakiranim u napredak i prosperitet. Slušajmo Gospin glas i utecimo se njezinu zagovoru kako bi vratili potreban mir u naša srca, obitelji, župe i cijeli narod, poručio je u svojoj propovijedi don Elvis pošto je uputio riječi ohrabrenja: “Neka nas Marija, Kraljica mira – Kraljica Hrvata približi što više Krist”‘.
 Po završetku euharistijskog slavlja uslijedila je procesija ulicama donjozemuničkog centra s Gospinim kipom koji su nosili Ivica Šarić, Edo Dragaš, Ivan Šimunović i Marijan Šarić.


Sve više zemuničkih feštara




Blagdan Kraljice mira – Kraljice Hrvata se od 1995. godine i posvete nove crkve slavi i kao zemunička jedinstvena crkvena i pučka fešta. Iako svake godine sve više Zemuničana prihvaća blagdan Kraljice mira kao svoju feštu po zaseocima se, doduše sve manje i manje, i dalje obilježavaju i proslavljaju zaštitnici, svojevrsne obiteljske fešte poput Svih Svetih, Sv. Kate, Sv. Nikole, Sv. Martina i Mitrove.