Pobjednički brudet između 14 natjecateljskih ekipa spremila je ekipa Torkul Sukošan, kulinarskog meštra Mladena Vezilja. Specijalnu nagradu osvojile su ekipe Pivčeva kala i Ribari težaci iz Opuzena koji su spremali na daleko poznat neretvanski brudet od jegulja, žaba i ljute paprike
Sukošanska obala Donjeg mora i Ruševca treću godinu zaredom miriše po svim mogućim varijacijama na temu brudeta. Pod budnim okom turističkih djelatnika Mirjane Nadinić Veleslavić i Nikole Miloševića, a u organizaciji Turističke zajednice, Općine i KUD-a Zlatna luka održana je “Brudetijada”, treće po redu natjecanje u pripremanju brudeta.
Turistička promidžba
– Radi turističke promidžbe želimo pokazati raznolikost i posebnost brudeta pojedinog kraja i mjesta. U brudet je uklesano znanje, umijeće i trud kuhara. On govori o sukošanskoj povijesti i slavnoj prošlosti hrvatskog priobalja i otoka koja se prenosi generacijama od stoljeća sedmog do današnjih dana, kazala je Mirjana Nadinić Veleslavić.
Dobro organizirana manifestacija u smiraj glavne turističke sezone u nedjelju navečer je privukla čak četiri-pet tisuća mještana, znatiželjnika i turista, koji su se uz degustiranje brudeta i palente mogli dobro i zabaviti uz zadarsku grupu Calypso Ive Županovića. Voditelji programa su bili Toto i Marina Rogoznica.
Pobjednički brudet između 14 natjecateljskih ekipa spremila je ekipa Torkul Sukošan, kulinarskog meštra Mladena Vezilja. Specijalnu nagradu osvojile su ekipe Pivčeva kala i Ribari težaci iz Opuzena koji su spremali na daleko poznat neretvanski brudet od jegulja, žaba i ljute paprike. Ekipa Papaline galovačko-sukošanskog meštra Marina Burčula odnijela je titulu najveselije i “najanimatorskije” brudet ekipe.
– Najvažniju ulogu tu igra dobra, ‘friška’ riba i to po mogućnosti da ima miješanih vrsta, svega pomalo. Riba koja je definitivno bolja je škarpina, grdobina i pauk, no u obzir dolaze i sve vrste školjki i rakova, kazao je slavodobitnik Mladen.
Raskošno jelo
Ocjenjivački žiri koji su predvodili mentor kuhar Pave Valeri iz Srednje škole Biograd, Frane Kaštelan, Božidar Dijan Tonov, bio je zaista na velikim mukama kako izabrati najbolji brudet od svih brudeta za “prste polizati”. Veliki pehar u obliku ribe i novčane nagrade za drugo mjesto podijelile su također sukošanske ekipe, Belle nonne meštrice Mire Pavić Krasonja i Torcida Nikole Pavića Kalića.
Treće mjesto je otišlo “priko mora” u Kali za neodoljivi kualjski brudet.
Ništa manje slasni brudet nije pripremila ekipa Cicokrasno Arifijada alla Kesa, koja je brudet pripremala uz pomoć “Božje ruke” brudet meštra, sukošanskog župnika Bibinjca don Tomislava Sikirića.
Dakako, odlični brudeti bili su oni Braće Labus (Božo i Miro) meštrice Dade, Trija gušti Marina Franića Kamure, Gemišta Antonija Pavića Pauka, Dude&Maće Denisa Krešana te Marinera, Sukošanskih galebova, Losture i Nevista sukošanskih. Kualjski meštar Šišmar u zajedništvu sa Sukošancima pripremao je nekoliko stotina litara brudeta po stoljetnoj sukošanskoj recepturi.
– Rijetko se viđa ovako fino i raskošno jelo, a tako jednostavno za pripremu. Najvažnije je pogoditi omjer luka, krumpira, ribe, kapule, soli i papra i to je sve, uvjerava nas Šišmar.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
mali nogomet
Sv. Ante Zrilić nekretnine vratio se u Prvu ligu
Zadar
OŠ Krune Krstića
NAGRADE ADDIKO BANKE Zadarske učenice najbolje u financijskoj pismenosti
Plodovi zemlje i mora
VINSKE KRONIKE
Počeo izlaziti prvi hrvatski vinski digitalni časopis, Vinske zvijezde
Ostali sportovi
Uspjeh ŠSD Jadran
Odbojkaši OŠ Bartula Kašića viceprvaci Hrvatske
Zadar
legendarni veslač
Održana komemoracija za Romana Bajla, zadarskog sportskog velikana
Zadar
ryanair
NOVA AKCIJA Iz Zadra letite u više od 30 europskih destinacija za 13 eura!
Hrvatska
TEŠKA NESREĆA
VIDEO Autobus kod Krvavice sletio s Jadranske magistrale u provaliju, vozač prevezen u bolnicu
Zadar
MELADA
ĐIR PO KVARTU (9) Stanovnici Melade ukazuju i na negativnosti: ‘Kao da sam na Lučkom…’
Zadar
Sunset Sports Media Festival
Talijanska nogometna legenda Alessandro Del Piero stiže u Zadar!
Crna Kronika
PU ZADARSKA