Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Policajka prijavila kolegu zbog hvatanja za grudi

22.08.2011. 22:00
Policajka prijavila kolegu zbog hvatanja za grudi


– Policijska službenica se nakon povratka iz smjene požalila svom rukovoditelju na, po njenom mišljenju, nedolično ponašanje policijskog službenika prema njoj. Navela je da ju je nakon verbalne prepirke u službenim prostorijama policijski službenik dodirnuo po tijelu, što je doživjela kao nasrtaj – Elis Žodan


Nakon što ga je kolegica optužila da ju je uhvatio za grudi, Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru i Disciplinskom sudu u Splitu, zbog nedoličnog ponašanja prijavljen je jedan zadarski policajac.
Njega je kolegica optužila da ju je po okončanju smjene, koncem prošlog tjedna u policijskim prostorijama, uhvatio za grudi. On, međutim, takvo što negira te tvrdi kako je riječ samo o nesporazumu. A cijeli incident, kako neslužbeno doznajemo, dogodio se jer su se dvoje kolega po povratku s terena porječkali oko reda za pisanje izvješća na računalu. Policajcu se navodno žurilo te je kolegicu pokušao najprije uvjeriti riječima da mu da prednost, a kako je ona bila neumoljiva on ju je, navodno pokušao fizički podignuti sa sjedalice, no ruke su mu, prema tvrdnjama ženskog lika ove priče, dospjele tamo gdje – nisu smjele.
Dodir po tijelu doživjela kao nasrtaj
– Policijska službenica PU zadarske se nakon povratka iz smjene požalila svom rukovoditelju na, po njenom mišljenju, nedolično ponašanje policijskog službenika, prema njoj. Ona je navela da ju je, nakon verbalne prepirke u službenim prostorijama policijski službenik dodirnuo po tijelu, što je doživjela kao nasrtaj.
Odmah nakon ovih saznanja u Policijskoj upravi zadarskoj, sukladno propisima, pokrenut je postupak inspiciranja cjelokupnog događaja – rekao je Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije napomenuvši kako su potom od aktera ove priče uzete izjave na zapisnik, obavljeni razgovori s drugim policajcima i izvršene sve potrebne konzultacije.
Nakon detaljne analize događaja policija je Općinskom državnom odvjetniku u Zadru proslijedila posebno izvješće zbog donošenje meritorne odluke.
– Protiv spomenutog policajca pokrenut je i stegovni postupak zbog povrede radne discipline nedoličnim ponašanjem u službi bez udaljavanja iz službe – pojašnjava Žodan dodajući kako konačni ishod cijelog slučaja ovisi i o kvalifikaciji događaja od strane nadležnog državnog odvjetnika.
Inače, od početka ove godine pa do danas, protiv zadarskih plavaca pokrenuta su ukupno 24 stegovna postupka, od kojih 14 zbog težih i šest zbog lakših povreda radne discipline. Od tog ukupnog broja sedam je postupaka okončano, a policajci su kažnjeni ovisno o težini prekršaja – od pisanih opomena, do novčanih kazni za lakše te novčanih kazni i uvjetnog prestanka radnog odnosa za teže prekršitelje. Privremeno su iz službe bila udaljena tri policajca, što je znatan porast u odnosu na godinu ranije kada je iz službe privremeno udaljen samo jedan policajac.
Lani prijavljeno 35 policajaca, preklani 28
– Tijekom 2010. godine pokrenuto je ukupno 35 postupaka zbog povrede službene dužnosti i to 19 zbog lakše povrede, odnosno napuštanja radnih prostora bez opravdanja, neopravdanih izostanaka s posla na jedan dan, učestalog kažnjavanja, nepropisno nošenje odore ili oznaka, a 16 zbog teže povrede, odnosno nedoličnog ponašanja, neizvršavanja ili nesavjesnog izvršavanja službenih obveza – pojašnjava Žodan dodajući kako je 2010. godina okončana s 37 izrečenih mjera u rasponu od pisane opomene do uvjetnog prestanka državne službe. Tijekom tog vremena jedan je policajac bio privremeno udaljen s dužnosti, dok su dvojica bila oslobođena od odgovornosti za prekršaj koji im se stavljao na teret. Nešto bolja situacija bila je 2009. godine kada je zbog povrede radne discipline prijavljeno 28 policijskih djelatnika.
– Od tog ukupnog broja 14 službenika prijavljeno je zbog lakše i isto toliko zbog teže povrede, a izrečeno je 26 mjera. Jedan službenik je privremeno udaljen s dužnosti, dok ih je troje oslobođeno od odgovornosti – ističe Žodan dodajući kako u posljednje dvije godine niti jedan policajac nije kažnjen prestankom radnog odnosa, odnosno otkazom, dok ih je u posljednjih pet godina tom najtežom sankcijom kažnjeno šestero.