Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U Tinju vatra stigla nadomak kuća, gasila ga i četiri kanadera

22.08.2011. 22:00
U Tinju vatra stigla nadomak kuća,  gasila ga i četiri kanadera


U Tinju, gdje se vatra opasno približila kućama uz vatrogasce DVD-a Polača i Lišane Ostrovačke te JVP Benkovac i Biograd, u gašenju su sudjelovala i četiri kanadera. Na požarištu su ostali dežurati vatrogasci koji će obilaziti rubna područja


Dva veća požara koja su buknula jučer poslijepodne na zadarskom području, zadarskim su vatrogascima zadala prilično muke. Visoke temperature, suša te lagani povjetarac otežavali su im gašenje pa su u sva tri slučaja u pomoć pozvane i zračne snage.
Prvi požar buknuo je u Dračevcu, a odmah po dojavi, oko 11.30 sati, tamo je poslano 10 djelatnika Javne vatrogasne postrojbe Zadar s tri vozila. Vatra je zahvatila travu, nisko i visoko raslinje pa je vatrogascima poslano pojačanje. Pridružila su im se još dva vatrogasca s dva vozila iz JVP Zadar, a iz zraka potporu su im pružali njihovi kolege s jednim kanaderom i jednim air-traktorom. Zajedničkim snagama uspjeli su lokalizirati požar oko 13.15 sati, a na požarištu, gdje je izgorjelo oko 1,5 hektara raslinja, ostali su i dalje dežurati djelatnici JVP Zadar.
Svega sat i pol kasnije VOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru između Tinja i Lišana. Kako je tamo vatra zahvatila nisko raslinje u neposrednoj blizini obiteljskih kuća, tamo su odmah poslani vatrogasci iz DVD-a Polača, a njima su se pridružili i kolege iz JVP Benkovac s dva vozila i šest djelatnika. No, unatoč njihovu naporu, vatra kojoj je pogodovao vjetar izmicala je kontroli te se primicala Tinju pa su im u pomoć stigla i dva kanadera. Svega sat vremena kasnije zbog ozbiljnosti situacije u gašenje su se uključila još dva kanadera, vatrogasci iz DVD-a Lišane Ostrovačke i JVP Biograd, a na teren je izašao i županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša. Zajedničkim snagama požar je oko 16.45 stavljen pod kontrolu, a na opožarenoj površini od 5 do 6 hektara, u kojoj je izgorjela mahom šmrika, ostali su dežurati vatrogasci. Oni će sve do prestanka opasnosti od ponovnog aktiviranja požara obilaziti rubna područja.