Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zapovjednik ribarice: Zaista mi je žao, nisam ih vidio!

22.08.2011. 22:00
Zapovjednik ribarice: Zaista  mi je žao, nisam ih vidio!


– Samo sam odjednom čuo nekakav udarac, ali sam mislio da je netko od posade malo bučnije zatvorio vrata u potpalublju. Nakon toga začuo sam glasove, izašao i tek tada ugledao tu malu brodicu priljubljenu uz naš bok – kaže Saša Elez, vlasnik ribarskog broda


Prihvaćam odgovornost za nezgodu, mada mi  još uvijek nije jasno kako s  komandnog mosta nisam primijetio tu brodicu. Samo sam  odjednom čuo nekakav udarac, ali sam mislio da je netko  od posade malo bučnije zatvorio vrata u potpalublju.  Nakon toga čuo sam glasove,  izašao i tek tada ugledao tu  malu brodicu priljubljenu uz  naš bok – kaže 46-godišnji  Riječanin Saša Elez, vlasnik  ribarskog broda Bonita koji je  u nedjelju navečer nedaleko  od Kukljice svojim plovilom  udario u petmetarsku brodicu preških registracija u kojoj  se nalazio stariji bračni par.
Elez kaže kako vjeruje da je  svojim pramcem pokupio sidreni konop manje brodice  što ju je potom privuklo uz  njihov bok. Srećom, prilikom  udara manje brodice o  kočaricu Bonita koja je plovila brzinom od oko pet čvorova, bračni par Horvat ostao  je na plovilu i to što je najvažnije,  neozlijeđen.
– Znam da su se oboje jako  uplašili i uzrujali zbog ovog  ružnog iskustva. Meni je  zaista žao i ovom prilikom  prije svega želio bih im se od  srca ispričati. Vrijeme,  nažalost, ne mogu vratiti i sve  popraviti – kaže Elez i jučer  još uvijek vidno pod dojmom  nezgode. 
– U nezgodi nema ozlijeđenih osoba, a nije došlo ni  do onečišćenja mora. Udarom je nastala manja materijalna šteta na brodici – izvijestili su iz Ministarstva  mora prometa i infrastrukture, a slično je izvijestila i  zadarska policija u čijem se  priopćenju navodi kako je nakon dojave o sudaru dvaju  plovila, koja je zaprimljena u  21.30 sati u uvalu Grabeščica  kod Kukljice, odmah  upućeno plovilo Lučke kapetanije.
– Utvrđeno je da je ribarica  pod zapovjedništvom S.E.  (46) udarila u brodicu registarske oznake „PR 1477″, kojom je upravljao M.H.(74), a  koja je u vrijeme nezgode bila  usidrena – stoji u priopćenju  resornog Ministarstva u kojem se još navodi i kako će  zapovjednik i voditelj brodice  biti saslušani u Lučkoj kapetaniji Zadar, nakon čega će  protiv obojice biti podignut  optužni prijedlog.
– Kada sve ovo prođe, otići  ću u crkvu zapaliti svijeću i  zahvaliti dragom Bogu što je  sve prošlo ovako kako jest –  kaže Elez. Priču bračnog para  Horvat koji su se u nedjelju  navečer usidrili u uvali Grebeščica kako bi, kako neslužbeno saznajemo, lovili lignje, jučer nismo uspjeli dobiti.
A, osim ove pomorske nezgode koja je jučer ujutro privukla veliku medijsku pažnju  zbog nedavne nezgode kod  Primoštena gdje je zagrebački poduzetnik Tomo Horvatinčić svojim gliserom naletio na jahtu u kojoj se nalazio talijanski bračni par, a  koji je potom i smrtno stradao, zadarska je policija izvijestila o još dva pomorska  prekršaja, oba u Maunskom  kanalu.
Prvi se dogodio oko 10 sati  kada su policijski službenici  Postaje pomorske policije  Zadar zatekli 74-godišnjeg  talijanskog državljanina kako glisira na udaljenosti  50-ak metara od obale, dok je  drugi uslijedio svega sat i pol  kasnije. 
– U 11.35 sati policijski  službenici Postaje pomorske  policije zatekli su 56-godišnjeg državljanina Češke  kako glisira na udaljenosti od  100 metara od obale – izvijestili su iz PU zadarske napominjući kako su oba  muškarca potom prekršajno  prijavljena.