Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Božava – turistička poslastica Dugog otoka

Autor: Ante Vidović

22.08.2012. 22:00
Božava – turistička poslastica Dugog otoka

Foto: Adam VIDAS



U nastavku zajedničke akcije Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske  županije “Biramo najljepše  mjesto”, turistička patrola  Zadarskog lista obišla je  Božavu na Dugom otoku.  Božava se u mnogim turističkim vodičima opisuje kao  oaza čistog mora i tišine. Radi se o mjestu s dugogodišnjom turističkom tradicijom koja prve strane goste  bilježi još davnih tridesetih  godina prošlog stoljeća, koji  smještaj pronalaze u pansionu obitelji Uglešić. Posjetitelji prije više od sedamdeset  godina u Božavu su dolazili  zbog mira, čistog zraka u borovim šumama i prekrasnih  kamenih plaža okruženih  kristalno čistim morem.  Glavna obilježja tadašnjeg  turizma održala su se i do  današnjih dana. Božava je  osobito cijenjena kod nautičara zbog sigurnosti koje  njena luka pruža od raznih  vjetrova. Uz prirodnu ljepotu  samog mjesta, razlog zbog  kojeg treba posjetiti Božavu  jesu atraktivni lokaliteti u  blizini mjesta, od kojih posebno treba istaknuti plažu  Sakarun, po mnogima najljepšu plažu na cijelom Jadranu.
Turistička patrola započela  je svoj obilazak razgledavanjem ulaza. Prvo što se opaža  jest smeđa signalizacija koja  pruža najosnovnije informacije o mjestu. Ulaz je zadržao  svoju prepoznatljivu čistoću  i uređenost. Nakon obilaska  ulaza krenulo se prema turističko informativnom centru. Ured je tijekom turističke sezone otvoren svaki  dan. Od turističkih djelatnika uvijek se može dobiti prava informacija o samom  mjestu, mogućnostima  smještaja u apartmanima ili  hotelima te općenito o samom mjestu i Dugom otoku  i, naravno, neizostavnim parkovima prirode i nacionalnim parkovima u blizini. Ispred ulaza u TIC nalazi se  miniplan mjesta. Općenito  govoreći planovi mjesta u  Božavi postavljeni su na više  frekventnih lokacija.
Šetnica okružuje cijelo  mjesto od hotelskog kompleksa s jedne strane do plaže  Zabočac s druge. Šetnica je  opremljena svim potrebnim  sadržajima – klupama za odmor, kantama za sitni otpad,  noćnom rasvjetom, a na  mjestima je i cvjetno  uljepšana. Danju je ona  mjesto za opuštajuće šetnje,  šarmantno gubljenje vremena, a noću centar svita –  mjesto gdje se odvijaju sva  društvena, zabavna i kulturna zbivanja. U blizini šetnice  se nalazi nekoliko ugostiteljskih objekata koji u svojoj  ponudi nude tradicionalna  dalmatinska jela koja predvode riblji specijaliteti.
Ipak prava šetnja Božavom  nije šetnicom uz more s pogledom na milijune kuna vrijedne jedrilice i jahte, već  kroz mjesne uličice u kojima  se otkriva stara dalmatinska  arhitektura – fasade ugljenastih boja, volti, drvene ponistre i drugi neodoljivi šarmantni elementi. U obaveznu lektiru spada i razgledavanje crkve sv. Nikole u mjestu, zajedno s njenom okolicom.
Obilazeći Božavu primjećuje se visoka razina čistoće što je samo dokaz da  komunalni redari savjesno  obavljaju posao, ali i da  mještani vode računa o izgledu svog životnog prostora.