Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Požar kod Babinduba ugrozio kuće, gasila ga i četiri zrakoplova

Autor: Suzana Bandić

22.08.2012. 22:00
Požar kod Babinduba ugrozio kuće,  gasila ga i četiri zrakoplova


Požar je izbio među kućama, na rubu borove šume kod vojnog aerodroma – rekli su jučer u VOC-u napominjući kako je požar gasilo 19 vatrogasaca iz Javne vatrogasne postrojbe Zadar koji su na teren izašli sa šest vozila
Požar kod Babinduba koji je zbog opasnosti  koja je prijetila obiteljskim  kućama gašen s kopna i iz  zraka, lokaliziran je danas u  poslijepodnevnim satima, a  kuće su obranjene.
Županijski vatrogasno-operativni centar dojavu o požaru  zaprimio je u 14.21 sati.
– Požar je izbio među  kućama, na rubu borove šume  kod vojnog aerodroma – rekli  su jučer u VOC-u napominjući  kako je požar gasilo 19 vatrogasaca iz Javne vatrogasne  postrojbe Zadar koji su na teren izašli sa šest vozila. Kako  su u opasnosti bile obiteljske  kuće u pomoć su pozvane  zračne snage pa su u gašenju  vatre sudjelovala i četiri protupožarna zrakoplova – dva kanadera i dva air-tractora. Nakon što je ugašena vatra koja je  prijetila kućama, vatrogasci su  se ubrzo “obračunali” i s plamenim jezičcima nadomak borove šume. Kako se požar ne bi  ponovno rasplamsao, na rubnim dijelovima požarišta organizirana su vatrogasna  dežurstva.
Od početka ove godine, zaključno sa 16. kolovozom, na  području Zadarske županije  bilo je ukupno 916 požara na  otvorenom prostoru. Nešto  manje od 400 otpada na razdoblje iza 15. travnja, odnosno   protupožarnu sezonu za koju  se zbog suše očekuje kako bi  mogla potrajati sve do polovine listopada kada se očekuju  značajnije kiše. Iako je broj  požara impozantan, srećom,  niti jedan od njih ove godine  nije prouzročio veliku materijalnu štetu zahvaljujući dobroj i brzoj organizaciji vatrogasaca.