Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Prihvati i zavoli sebe kakav jesi

Autor: Ante Rogić

22.08.2012. 22:00
Prihvati i zavoli sebe kakav jesi

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



“Nadam se da ćeš čitajući ove stranice otkriti sve bogatstvo koje nosiš u sebi. Doista je jednostavno: ono malo što moraš učiniti za sebe je vidjeti Boga koji je u tebi i oko Tebe; nastojati da se prihvatiš i zavoliš kakav jesi” – dr. Sršen
U predivnom  ambijentu atrija Kneževe  palače predstavljena je knjiga dr. Nele Sršen “Rak na  duši”. Djelo s podnaslovom  “Kako pobijediti bolest i  izboriti se za život” na 140  stranica donosi vlastitu ispovijest, iskustva pacijenata, kao i savjete za čitatelje.  Na samom početku imamo  napomenu čitateljima kako  knjiga sadrži mišljenje i  ideje te osobna iskustva  autorice, te se ne daju nikakve usluge, a čitatelju se  preporučuje da se posavjetuje sa svojim medicinskim i zdravstvenim savjetnikom prije negoli prihvati bilo koji od prijedloga,  savjeta ili preporuka. Također, autor i izdavač se  odriču svake odgovornosti.
I u samoj knjzi autorica  preporučuje čitateljima da  se ne koriste previše internetom ni statistikama u  svojoj bolesti, već prije svega da uđu u sebe. Prilikom  predstavljanja autorica je  istaknula kako treba razlikovati dva načina liječenja, konvencionalni i  nekonvencionalni, dvije razine, materijalna i duhovna.  Kada u knjizi opisuje stanje  kliničke smrti i dva objašnjenja, duhovno i znanstveno, ona se priklanja  duhovnom. Dr. Sršen ističe  kako je najvažanije naći  Boga u sebi.
U predgovoru, a koji je  pročitan na predstavljanju,  ističe: “knjiga što je držiš u  ruci napisana je za tebe,  dragi prijatelju, draga prijateljice. Nadam se da ćeš  čitajući ove stranice otkriti  sve bogatstvo koje nosiš u  sebi. Doista je jednostavno:  ono malo što moraš učiniti  za sebe je vidjeti Boga koji  je u tebi i oko Tebe; nastojati da se prihvatiš i zavoliš kakav jesi.”
Dr. Nela Sršen istaknuta  je humanitarka koja je pomogla brojnim pacijentima  iz svoje domovine Hrvatske, ali i iz drugih zemalja  nastalih raspadom bivše Jugoslavije. Jedna od prvih  takvih pacijentica bila je  Snježana Turić iz ratom  zahvaćene Bosne i Hercegovine, kojoj je operacijom u Padovi spašen život  1996. godine. Zahvaljujući  zalaganju dr. Sršen spašeno  je stotinjak pacijenata iz  Hrvatske, među kojima su i  slikar Dalibor jelavić, te  kantatutor Arsen Dedić.
U ime domaćina okupljene je pozdravila ravnateljica Narodnog muzeja  Renata Peroš, a u predstavljanju su sudjelovali liječnici kolege i pacijenti dr.  Sršen.