Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sali – mediteranski sjaj bisera zadarskog arhipelaga

Autor: Ante Vidović

22.08.2012. 22:00
Sali – mediteranski sjaj bisera zadarskog arhipelaga

Foto: Adam VIDAS



Turistička patrola Zadarskog lista nastavlja s obilaskom atraktivnih turističkih destinacija na području Zadarske županije, a  sve u sklopu zajedničke akcije Zadarskog lista i TZ Zadarske županije na tragu Plavog cvijeta HTZ-a “Biramo  najljepše mjesto”. Ovoga tjedna predstavljamo Sali, administrativno, turističko i  kulturno središte Dugog otoka. Sali su mnogima poznate  po Saljskim užancima, najboljem trodnevnom tulumu  na otocima zadarskog arhipelaga. Kad nema zabave Sali su mediteranska oaza koja  preuzme svakog posjetitelja.  Tople boje saljskog porta  kombinirane sa starom dalmatinskom arhitekturom  kao i netaknuta priroda koja  okružuje mjesto za tren vas  opuste i iz viših brzina prikladne za gradski tempo  života spuste u niže primjerene za ležernu otočnu fjaku.
Krenimo s patrolom kojoj  je prvi dodir s mjestom bio u  portu. Kamena pozornica  mjesta na kojoj se svakim  dolaskom broda odvija nevjerojatno živa predstava. Kako se bliži njegov dolazak  jača puls mjesta, vrhunac je  dolazak broda, a zatim se  istom tom glavnom cestom i  malim uličicama ljudi  upućuju svojem cilju, svatko  sa svojim mislima i željama  praćeni pogledima gostiju  kafića ili nautičara koji u velikom broju posjećuju Sali.  Gledano s kriterija patrole   Sali zaslužuju mnoge pohvale. Čist porat, pitari sa sezonskim cvijećem koji su i  ovog sušnog ljeta besprijekorno održavani. Tu je i velika karta mjesta koja svakog  posjetitelja nepogrešivo  upućuje na traženu adresu.  Posjet mjesnoj čitaonici koju  vodi Ante Mihić spada u nezaobilaznu lektiru za sve posjetitelje. Tu su klupe za odmor, noćna rasvjeta, kante za  sitni otpad i drugo. Naravno,  tu je i pijaca na kojoj se nudi  svježe voće i povrće, eko  maslinovo ulje, kozji sir, a  ribari dovoze tek ulovljenu  ribu. Kultna je linčarnica koja na svoj način govori o  mentalitetu i načinu života  Saljana.
Patrola se nastavila do prostorija TZ Sali koji je ujedno  i TIC, a koji su zadržali svoju  prošlogodišnju kvalitetu.  Ulaz uljepšan cvijećem samo  je najava tople dobrodošlice  posjetiteljima. Ljubazno i  stručno osoblje uvijek je  spremno posjetiteljima  pružiti pravu informaciju i  pomoć. Naravno, dostupne  su i turistički prospekti koji  otkrivaju samo dio stvarne  ljepote samog mjesta i Dugog  otoka te cijele Hrvatske. U  TZ Sali zadovoljni su i sa  sezonom.
– Predsezona je bila po broju dolazaka i noćenja jednaka kao i lanjska. U sedmom mjesecu je bio pad dolazaka i noćenja za oko šest  posto u odnosu na lani, izvanpasionska potrošnja je  također lošija u predsezoni.  U kolovozu se uvijek traži  krevet više te nismo u mogućnosti svih smjestiti. Za  sada su svi kapaciteti na otoku puni. Izvanpansionska  potrošnja je uvelike poboljšana dolaskom Talijana. Sezona se produžava u odnosu  na prijašnje godine. Po strukturi gostiju najviše je bilo  Slovenaca zatim Čeha, Nijemaca, Austrijanaca, Talijana. Ove godine se znatno  povećao broj Francuza i gostiju iz skandinavskih zemalja kao i Hrvata. Nautičara ima sve više, kaže direktorica TZ Sali Ivana  Čarić.
Sali su zadržale svoju prirodnu ljepotu i tajanstvenost, ostale su centar neotkrivenog otoka. Također ona su  i u PP Telašćicu i NP Kornati.  One su pravo mjesto za  početak istinskog kvalitetnog odmora u nestandardiziranom ambijentu.