Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Jazine najavile mijene na zadarskoj kazališnoj sceni

Autor: Valentina Mlađen

22.08.2013. 22:00
Jazine najavile mijene na zadarskoj kazališnoj sceni

Foto: Vedran SITNICA



Zadarska publika nema često priliku gledati djela poput onih velikana Jeana Paula Sartrea, a da u našem gradu ne postoji nezavisna produkcija vjerojatno bi im se ta prilika pružila još i rjeđe. Otkad se vratila u rodni Zadar, glumica Mia Zara Burčul, koja je karijeru gradila u velikom Londonu, odlučila je dati vlastiti doprinos zadarskom kazalištu. Osim što je već glumila u predstavama Teatra Dragon na pozornicu je postavila i jedno od najvećih Sartreovih djela – No Exit, ili u hrvatskom prijevodu Iza zatvorenih vrata.
Predstava je igrana u starom Kazalištu lutaka u Jazinama, te iako je zbog improvizirane pozornice onima koji nisu sjedili u prvom redu neke dijelove bilo teško vidjeti, sama mračna atmosfera starih Jazina, obojenih u crno, s izvađenom pozornicom, uz sparinu ljetne večeri dočarala je savršeno klaustrofobičnu atmosferu pakla. Scenografija je bila vrlo jednostavna, na crnim pločama glumci su kredom crtali vrata, zvono i slično. Nasred te njihove male, skučene prostorije nalazi se samo jedna svjetiljka posred sobe koja je treptala, gasila se i palila po potrebi.
U ovoj predstavi najveća snaga je u tekstu i likovima koji ga govore. Izuzetno snažno ulogu je dočarala mlada Maruška Aras kojoj je uloga Ines itekako legla te je mlada Zadranka pokazala talent koji obećava. Snažnim glasom i slobodnim kretanjem na pozornici vrlo uvjerljivo je iznijela svoj lik ravnodušne manipulatorice koja u sebi zapravo skriva veliki strah. Vinko Radovčić utjelovio je Garcina, kukavicu koji je zlostavljao ženu, a kojem je najveći strah da drugi znaju da se boji dok je Mia Zara utjelovila vrckavu Estelle. Njezina tajna možda je i najgora, osim što je ubila vlastito dijete skrivila je i smrt jedinog muškarca kojeg je voljela, a s kojim nije željela pobjeći jer je bila u braku iz koristi.