Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Knjige naručene prije dva mjeseca stižu dva dana prije nastave

Autor: Valentina Mlađen

22.08.2013. 22:00
Knjige naručene prije dva mjeseca stižu dva dana prije nastave

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Još desetak dana učenike dijeli od povratka u školske klupe, među njima i oko 780 prvašića u Zadru. Dok učenici nestrpljivo iščekuju školu njihovi roditelji razbijaju glavu hoće li im udžbenici stići na vrijeme. Naime, jedan ogorčeni otac koji je, kako kaže, za svog prvašića udžbenike naručio početkom srpnja, platio 905 kuna u gotovini, moći će ih u Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje preuzeti tek dva dana prije početka školske godine, odnosno u petak, za točno tjedan dana.
– Knjige smo naručili u Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje preko nakladnika Školske knjige. Knjige su plaćene unaprijed putem uplatnice koju su nam poslali, a iako je bilo govora o nekim drugim datumima po kojima smo knjige trebali dobiti ranije, na školi nas je dočekala obavijest da knjige možemo preuzeti sljedeći petak, dva dana prije početka nastave dok će učenici ostalih razreda knjige dobiti ranije kroz tjedan, kaže otac Karlo Ranj, iznenađen takvim postupkom.
Naime, kaže, svoga prvašića prvi put šalje u školske klupe te bi ga volio upoznati s knjigama te sa suprugom malo proučiti gradivo u kojem će pomagati svom prvašiću. Na to, smatra, ima pravo s obzirom da na to je on knjige pošteno i na vrijeme platio.
Roditelji se tako s pravom pribojavaju problema koji se nekako javi početkom svake školske godine, a to je kašnjenje naručenih udžbenika.
Što se tiče knjiga naručenih preko knjižara i njih će roditelji moći preuzimati uglavnom tijekom idućeg tjedna. U Školskoj knjizi u Zadru kažu kako su imali zastoj s udžbenicima izdavača Profil, ali i oni bi trebali stići svaki dan pa će tada roditelji u potpunosti preuzeti udžbenike, dok je većina ostalih knjiga već tu. U Profil-Mozaiku u Zagrebu kažu da su naručene knjige poslali te one stižu, a tijekom idućeg tjedna naručeni i plaćeni udžbenici trebali bi stići i u Algoritam i VBZ. Naravno roditelji koji su izdvojili pozamašne iznose, neki i za više od jednog školarca, za udžbenike, platili ih na vrijeme – većina i u gotovini – opravdano se pitaju o neopravdanosti kašnjenja. Unatoč velikom broju narudžbi izdavači su imali dovoljno vremena da se pripreme osobito s obzirom na to što se radi o udžbenicima koji su isti četvrtu godinu za redom.