Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Strojevi miruju, računi blokirani, krediti dolaze na naplatu

Autor: Ante Vidović

22.08.2013. 22:00
Strojevi miruju, računi blokirani, krediti dolaze na naplatu

Foto: PIXSELL



Dok se Gortan Zadar nalazi u predstečajnoj nagodbi, država je već zatražila otvaranje stečaja nad Gortan Građenjem, čiji je račun blokiran prije više od godinu dana zbog duga od devet milijuna kuna


Nedavno objavljeni podaci o neočekivano slabim priljevima u gradski proračun iz sektora građevinarstva samo su još jednom potvrdili kako se ovaj dio gospodarstva još uvijek nalazi u velikoj krizi. U gradski proračun slilo se svega 3,4 milijuna kuna od redovito prikupljenoga komunalnog doprinosa. Ni s porezom na nekretnine nije bolje, pa je prikupljeno 8,7 milijuna kuna umjesto planiranih 18,7 milijuna kuna. Sve to potvrđuje kako se u Zadru sve manje gradi i trguje nekretninama.
Krizu u sektoru građenja zgrada otkrivaju i podaci iz javno objavljenih financijskih izvješća kao i informacije s Trgovačkog suda u Zadru, gdje se nad sve više nekada renomiranih tvrtki iz građevine otvara stečaj. Druge se nalaze u predstečajnoj sobi gdje se odlučuje kojim putem će dalje ići – stečaj ili natrag u borbu na tržište. Sve je to odraz kolapsa na tržištu nekretnina koje je palo uslijed gospodarske krize. Tvrtke koje su svoje poslove pretežno financirale bankarskim kreditima nezaustavljivo tonu dok im proizvod stoji neprodan, a banka traži svoju ratu kredita s pripadajućom kamatom.
Kakvo je stanje u tvrtkama koja se bave gradnjom zgrada jasno pokazuje podatak da se među prvih pedeset tvrtki po profitu u Zadarskoj županiji nalazi samo jedna iz ove djelatnosti. Riječ je o Gortan Zadru. Analiza financijskih izvještaja sustavima pokazatelja «najboljih» tvrtki iz djelatnosti građenja zgrada pokazuje kako se pred njima nalazi neizvjesna budućnost.
Dok se Gortan Zadar nalazi u predstečajnoj nagodbi, država je već zatražila otvaranje stečaja nad Gortan Građenjem. Račun Gortan građenja kod OTP banke trajno je blokiran prije više od godinu dana. Stanje blokada je veće od devet milijuna kuna, od čega najviše, 7,4 milijuna, potražuje porezna uprava. Njegov najveći dužnik je ujedno i njegov osnivač, Gortan Zadar, koji mu duguje skoro 1,6 milijuna kuna.
Mirsad i Mehmed Musić su, nakon što je njihova prva tvrtka za gradnju Mušić d.o.o. otišla u stečaj, osnovali Transport Mušić. Nova tvrtka 2011. i 2012. završila je u plusu, s tim da je dobit u 2012. iznosila skromnih 1.421 kuna. Poslovnu dobit pojeli su financijski rashodi. Mušić d.o.o. je u nekim boljim vremenima ostvarivao milijunsku dobit. Ona je za 2007. godinu iznosila skoro četiri milijuna kuna. Poslovanje Franta ocjenjuje se dobrim. Očigledno je kako dobivanje poslova od Grada Zadra na održavanju ulica i drugih ima pozitivan učinak na cijelu tvrtku.
Duca posljednje vrijeme posluje s milijunskim minusima. Lanjsku godinu završili su s minusom od gotovo četiri milijuna kuna. Minuse su do sada mogli pokrivati iz zadržane dobiti. Prognoze za budućnost nisu nimalo optimistične, osobito uz obveze veće od 34 milijuna kuna. Činjenica jest kako je opstojnost ove tvrtke, ali i brojnih drugih u ovom dijelu gospodarstva, uvelike ovisi o konačnom pokretanju tržišta nekretnina. Nažalost, po najaktualnijim podacima iz gradskog proračuna, takvi signali s tržišta još uvijek ne dolaze.