Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pomorskom bitkom okončana epska bitka “kršćana” i “Turaka”

22.08.2016. 22:00
Pomorskom bitkom okončana epska bitka “kršćana” i “Turaka”


Spektakularnom povijesno-turističkom manifestacijom na moru pod nazivom “Velika pomorska noćna bitka”, završeni su ovogodišnji osmi po redu “Dani Vitezova vranskih”, što ih Općina Pakoštane, Turistička zajednica općine Pakoštane i Udruga Vitezovi vranski organiziraju na povijesnim prostorima gdje su se odigravali mnogi značajni događaji hrvatske povijesti.
Uz šarene ženske i muške nošnje različitih povijesnih razdoblja manifestacija koja oživljava povijest na plaži Janica u Pakoštanima je okupila više tisuća posjetitelja.
– Mi na ovaj način evociramo uspomene na križare, kršćanske borce za očuvanje vjere i domovine, kazala nam je Danijela Vulin, direktorica TZ Pakoštane.
U veličanstvenoj bitci sudjelovala je cijela flota brodovlja, jedrenjaci, brodice i druga plovila. Posjetitelji su, osim u ljepoti brodova, mogli uživati i u svjetlosno-zvučnim efektima, vatrenim strijelama, kuburama, topovima, katapultima… Na oduševljenje nazočnih, naročito brojne djece, sve je završilo 14-minutnim vatrometom.
Osim domaćih viteških skupina gostovale su i viteške skupine iz Slovačke, Mađarske, Slovenije i Češke, ukupno oko 400 sudionika. Uz najveću predstavu noćne bitke na otvorenom, po svom obimu i tematici koju obrađuje, jedna je ovo od najvećih manifestacija povijesne tematike u cijeloj Hrvatskoj. Trodnevnim zbivanjima Vrana i Pakoštane još su jednom postali poprište epske bitke između kršćanske i osmanlijske vojske na autentičnim lokacijama.