Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pobjeda u Kupu za vraćanje samopouzdanja

Autor: Šime Ćurko

22.09.2008. 22:00
Pobjeda u Kupu za vraćanje samopouzdanja

Foto: Vedran SITNICA



U prethodnim sezonama Kup smo prilično marginalizirali, ali sada neće biti tako. I pobjeda u Kupu bi nam značila neopisivo mnogo jer bi pozitivno utjecala na psihu igrača i samopouzdanje, i bilo bi puno lakše igrati u nedjelju s Rijekom, kazao je Zebić
Turoban je za Zadrane bio povratak iz Vinkovaca, niti u 8. kolu Prve HNL nisu uspjeli ostvariti pozitivni rezultat. Cibalia je zgoditkom Malčića u 7. minuti osvojila tri boda i Zadar “zacementirala” na dnu prvoligaške ljestvice. Samo jedan bod iz osam kola više je nego mršav učinak, pogled na ljestvicu svakog navijača Zadra čini jako nesretnim. Najbliži konkurenti bježe podosta bodova, Inter sedam, a Osijek osam i neće ih biti jednostavno dostići. Zadru “pod mus” treba jedna pobjeda koja bi igračima vratila samopouzdanje, jer teško je povjerovarti da momčad, koja je većim dijelom bila iznenađenje prošlog prvenstva, sada odjednom ne zna igrati nogomet. Trener Dalibor Zebić ima jako težak posao, kako i sam kaže po kasnom povratku iz Slavonije do dugo u noć nije mogao zaspati.
– Vratili smo se oko 1 sat, a dugo nakon toga nisam mogao zaspati. A tko bi i zaspao nakon što smo u osam kola osvojili tek jedan bod – kazivao je jučer ujutro Zebić.
Jalova inicijativa
– Ponovno nam se dogodilo da smo na samom otvaranju utakmice primili zgoditak koji je poprilično srušio našu koncepciju da što duže naša mreža ostane netaknuta. Desetak minuta nakon toga Vinkovčani su se povukli na svoju polovicu s nakanom da brane svoja vrata. Zgusnuli su se u obrani i nama prepustili inicijativu. Sljedećih šezdesetak minuta mi smo imali loptu, ali konkretnije prigode nismo uspjeli stvoriti.
Zadrov strateg smatra da Zadar nema onu silinu iz prošlog prvenstva.
– Bez obzira na šok zbog primljenog zgoditka, brzo smo se trgnuli i krenuli po izjednačenje, ali jednostavno nismo imali moći za tako nešto. Do tridesetak metara od vrata Cibalije još smo i igrali, ali nedostajalo je završno dodavanje ili stvaranje viška koje bi onda u konačnici rezultiralo prigodama. Uz to bokovi također nisu uspjeli napraviti ništa konkretno što istini za volju nije niti bilo lako u zgusnutom rasporedu Cibalije. U svakom slučaju nedostajala su dva raspoložena pojedinca koji bi individualnim učinkom razbili čvrstu obranu domaćina.
Zadar je ipak u završnici susreta stvorio dvije “mrtve” šanse.
– Sredinom drugog poluvremena ubacio sam u igru Rašu i Mitrovića i upravo ta dva igrača našla su se u stopostotnim prigodama. Nažalost, nisu uspjeli poentirati. I ta realizacija je jedan od većih uzroka što se nalazimo na posljednjem mjestu. Momčadima s kojima igramo treba jedna poluprilika ili prilika da zabiju, a nama ni dvije stopostotne nisu dovoljne za pogodak. Nedostaje nam i te sportske sreće. Svjestan sam, a i iskustvo mi govori da je lopta okrugla i da će nam se te propuštene prigode negdje vratiti, ali nemamo previše vremena za to. Sreću jednostavno moramo isprovocirati ako mislimo s dna.
Triput na Stanovima
Zebić je ipak vidio određeni napredak u pristupu i igri u odnosu na dvoboj s Croatijom iz Sesveta.
– Zgoditak nas je šokirao, ali vidljivo je bilo da se moji igrači trse i bore ne bi li došli do izjednačenja. Pristupom ne mogu biti nezadovoljan iako je i u tom segmentu moguć napredak. Nedostaje nam malo bezobrazluka u igri. Mi bismo htjeli sve “pošteno” i uz to umiremo u ljepoti. Loptu ćemo gurati kroz noge kada zabijemo po dva-tri zgoditka po utakmici i maknemo se s ove pozicije, a sada trebamo makar na snagu stići do te prve pobjede. Uvjeren sam da bi samo jedna pobjeda iz temelja promijenila situaciju nabolje.
Prigoda je kup utakmica koju Zadar u srijedu (15.30 sati) igra s trećeligašom HAŠK-om na Stanovima.
– Kup utakmicu s HAŠK-om smatramo maksimalno ozbiljno kao prigodu da se vratimo na pobjedničke staze. U prethodnim sezonama Kup smo prilično marginalizirali, ali sada neće biti tako. I pobjeda u Kupu bi nam značila neopisivo mnogo jer bi pozitivno utjecala na psihu igrača i samopouzdanje, i bilo bi puno lakše igrati u nedjelju s Rijekom.
Raspored u prvenstvu ne izgleda loše, dvije sljedeće utakmice, s Rijekom i Varteksom, Zadar igra na Stanovima.
– I ovo kolo je pokazalo da svatko može pobijediti svakoga. Tko je vjerovao da će Šibenik onako poniziti Slaven Belupo, ili da će Croatija iz Sesveta deklasirati Varteks. To šalje i dodatno upozorenje, ali i govori kako je moguće svakoga pobijediti. Odlično se radi na treninzima i vidim napredak kod svih igrača. Uz pobjedu u Kupu protiv HAŠK-a mislim da bismo protiv Rijeke mogli biti pravi i napokon pobijediti. Naravno, kao što sam i rekao ništa nije zajamčeno, pogotovo za nas koji se nalazimo u ovoj situaciji. Baš zato od igrača tražim dodatnu borbenost i mangupluk, ako treba i na mišiće, treba doći do te toliko željene prve pobjede u prvenstvu – kazao je na kraju razgovora Zebić.