Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadar domaćin svjetskim stručnjacima za katastrofe

Autor: Ivan Stagličić

22.09.2008. 22:00
Zadar domaćin svjetskim stručnjacima za katastrofe

Foto: Adam VIDAS



Uvjeren sam da će ova konferencija biti plodonosna razmjena znanstvenih i praktičnih spoznaja, dostignuća i iskustava s područja sprječavanja katastrofa, kazao je zadarski dogradonačelnik dr. Rade Škarica, istaknuvši da Zadar kao izuzetno ugodno mjesto za život zaslužuje da ga na najbolji mogući način zaštitimo od prirodnih i ljudski izazvanih razaranja
Prva međunarodna konferencija o daljinskim istraživanjima u upravljanju katastrofama i odgovor na opasnosti u mediteranskom području u svjetlu najnovijih tehnoloških dostignuća, otpočela je s radom u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Riječ je o prvom međunarodnom okupljanju ovakve vrste koje zajednički organiziraju EARSeL – europska unija laboratorija za daljinska istraživanja, Znanstveno vijeće za daljinska istraživanja HAZU, GEOSAT Ltd, Zagreb
– Društvo za istraživačko razvojne usluge i Sveučilište u Zadru. Konferencija je okupila stručnjake iz čitavog svijeta, a posebice iz sredozemnog područja koje je u ime organizatora pozdravio prof. dr. Marinko Oluić, istaknuvši da su mnogi od njih prvi put “otkrili” Zadar i njegove ljepote i spomenike. Također je istaknuo da je Sredozemlje posebno jedinstveno područje u široj europskoj regiji i, bez sumnje, najtrusnije područje u Europi. Također je ukazao i na činjenicu da su samo u Hrvatskoj štete od požara posljednjih godina iznosile 1,2 milijarde eura.
Skup je uime grada Zadra pozdravio dogradonačelnik dr. Rade Škarica koji je istaknuo da je organizacija ove konferencije velika šansa za grad Zadar i hvalevrijedna inicijativa u traženju rješenja za prirodne katastrofe i njihove posljedice i krizna stanja koja nas u posljednje vrijeme sve češće pogađaju, kazao je dr. Škarica koji je podsjetio okupljene i na tragediju vatrogasaca na Kornatima te istaknuo:
– Sprječavanje da se tako nešto ikad ponovi trebalo bi nam biti najveći poticaj da usmjerimo napore u pronalaženju preventivnih načina zaštite od katastrofa. Uvjeren sam da će ova konferencija biti plodonosna razmjena znanstvenih i praktičnih spoznaja, dostignuća i iskustava s područja sprječavanja katastrofa, kazao je zadarski dogradonačelnik istaknuvši da Zadar kao izuzetno ugodno mjesto za život zaslužuje da ga na najbolji mogući način zaštitimo od prirodnih i ljudski izazvanih razaranja.
Uime Sveučilišta dobrodošlicu je sudionicima poželio rektor prof. dr. Ante Uglešić, istaknuvši da je ponosan što je upravo zadarsko Sveučilište izabrano za mjesto prve međunarodne konferencije ovakve vrste.
– Usmjerenost na Jadran i Mediteran jedna je od glavnih odrednica strategije našega Sveučilišta. Stoga kao rektor i profesor osobito pozdravljam ovu konferenciju. Ona je svima nama prilika za aktivno učenje, naglasio je rektor Uglešić.
Skup je pozdravio i ravnatelj Hrvatskog hidrometeorološkog zavoda mr. sc. Ivan Čačić, koji nije zaboravio spomenuti niti jedinstveni zalazak Sunca po kojem je poznata zadarska riva. Uime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti skupu se obratio prof. dr. Ivan Gušić koji je izrazio iznimnu zahvalnost Sveučilištu u Zadru za gostoprimstvo ovoga skupa. Sudionike je uime Hrvatske geodetske uprave pozdravio i Ivan Lendek, kao i predstavnik Svjetske meteorološke ogranizacije dr. Wenjian Zhang, kazavši da mu je, kad je vidio grad, žao što ne može u njemu malo duže ostati.