Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Čovjek koji donosi razliku

Autor: Šime Ćurko

22.09.2009. 22:00
Čovjek koji donosi razliku

Foto: Filip BRALA



U Mocirama trebaju maksimalno “iskoristiti” Ninčevića jer takav je igrač u momčadi puno više od običnog pojačanja


Povratak Ivana Ninčevića u redove Zadra prvorazredni je događaj za zadarski rukomet. Još tamo od vremena moćnog Zadar Gortana od prije 15-ak godina u Mocirama se nije dogodio tako veliki transfer. Zapravo, transferi su se događali, ali je cesta u pravilu bila jednosmjerna, najbolji igrači su odlazili, a za sada se vratio jedan – Ninčević. Mnoge je iznenadila ovakva Ninčevićeva odluka budući da je riječ o igraču koji bez problema može igrati u znatno kvalitetnijim momčadima. To što je lani bio četvrti strijelac prve njemačke lige dovoljno govori o njegovim kvalitetama. No, za Zadar je ispalo odlično, Ninčević nije našao klub po mjeri i odlučio se vratiti kući. Istina, za sada se čini ne na duže vrijeme, no nikad se ne zna jer kao što je malo tko očekivao da će Ninčević zaigrati za klub koji praktički nastupa u drugoj ligi, pa se to ipak dogodilo (zapravo, tek će se dogoditi), tako neće biti iznenađenje ni ako Ninčević “pusti korijenje” u klubu u kojem je naučio osnovno rukometno znanje.
Novi Ninčević
Gledajući prema naprijed s Ninčevićem u momčadi Zadar može samo profitirati. Iako je rukomet momčadski sport, a to će reći da jedan igrač ne može sve sam, s takvim igračem Zadar ne bi smio imati problema oko osvajanja najmanje drugog mjesta u ligi. Jer Ninčević je čovjek koji definitivno donosi razliku. Vidjelo se to i prije pet godina kada je igrao za Zadar u Prvoj ligi i praktički sam držao momčad da ne potone i prije kvalifikacija. Istina, bilo je to vrijeme nekog drugog Ninčevića, povremeno nepotrebno agresivnog, koji je uz sve dobro što je donosio Zadru, a dao je mnogo, znao i izazvati glavobolju svojoj momčadi. Tako je u šest utakmica u kvalifikacijama za Prvu ligu dobio čak četiri crvena kartona.
Danas je to drugi Ninčević, pokazuje to i njegova statistika u Njemačkoj (u 65 utakmica u posljednje dvije sezone samo je triput diskvalificiran). Tamo je dobio na disciplini i potpuno se podredio momčadi i kao takav zaslužio je poziv u reprezentaciju gdje mu nije bilo lako izboriti mjesto (prvo Kaleb pa Zrnić, Vukić, Hrvatin…).
Za Zadar je najvažnije da je Ninčević tu i da bi uskoro trebao zaigrati. Za sada njegov povratak nije plod politike kluba koja je krenula vraćati svoje igrače već je to bila, makar je tako javnosti prezentirano, Ninčevićeva želja potaknuta nagovorom suigrača (Grgo Peronja: Ninčevićeva interna odluka). Zadar je svoj dio posla napravio u tome da je okupio ove sezone solidnu momčad, koja se i bez Ninčevića trebala boriti za Premijer ligu.
Vratiti odlutale
Što će biti sa Zadrom ako Ninčević ode? Neće se dogoditi ništa posebno, ali ovaj se trenutak čini idealnim da u klubu naprave zaokret i krenu ujedinjavati sve rukometne snage u Zadru. Od bivših igrača i klupskih dužnosnika koji su nosili klub prije ne tako dugo vremena. Svi oni zaslužni su da je Ninčević uopće završio u rukometu, a plod njihova rada, baš kao i većine onih onih koji su i sada u klubu, jesu braća Valčić pa Marin Knez, Josip Nekić…
U Mocirama trebaju maksimalno “iskoristiti” Ninčevića jer takav je igrač u momčadi puno više od običnog pojačanja. Od prodaje dresova i uopće svakog drugog marketinškog učinka do lobiranja da Mocire postanu rukometni dom. Hoće li tako i biti ne znamo, a bolje prilike od ove ne vidimo. Ne treba zaboraviti da su kroz Zadar u nekoliko godina prošli Goran Perkovac pa Zoran Mikulić, Zlatko Saračević…, ali nijedan od njih nije se zadržao duže vremena. Ne bi bilo dobro da u ovoj kategoriji završi i Ninčević.


 ZRILIĆEV POTEZ KARIJERE




Perislav Zrilić, predsjednik kluba, ovih dana sretan je čovjek. U njegovu sada već šestogodišnjem mandatu na mjestu prvog čovjeka kluba povratak Ninčevića daleko je najveći događaj.
– Uvijek me kritizirate da ne govorim koje su nam ambicije. Ne znam kako sam mogao govoriti o ambicijama s novcem koji dobivamo od Grada Zadra (420.000 kuna od čegao znatan dio ide na najam dvorane Mocire pr.a). Sada smo u tvrtki Slad ice cream dobili dodatni znatan izvor prihoda i zato ću reći da su nam ambicije ulazak u Premijer ligu – kaže Zrilić na što je Miroslav Čačić, prvi čovjek kluba u radu s mladim igračima, dodao:
– S obzirom na novac koji dobivamo od Grada Zadra i do sada smo izvlačili maksimum. Ponekad su neki možda bili i prekritični prema nama, ali mi sve ove godine radimo jako dobro i želimo da se to na taj način prema javnosti i prikaže – poručuje Čačić.


 DOBRA STARA VREMENA


Posljednje veliko okupljanje zadarskih rukometnih (igračkih) snaga bilo je u kvalifikacijama za Prvu ligu, nakon što je Zadar bio prvak Druge lige u sezoni 2003./04. Za kvalifikacije su u momčad vraćeni Josip Valčić, Marin Knez i Mate Žura, a jedini “stranci” u prvih 14 bili su Ivan Karabatić, vratar, i Goran Perkovac.


 NINČEVIĆ PROPUŠTA PRELOG?


Prognoze nisu optimistične i Ninčević je sve dalje od nastupa u 3. kolu na gostovanju u Prelogu. Čeka se certifikat iz njemačkog saveza, a dok on ne dođe, Ninčević ne može igrati. Prema trenutačnim procjenama teško da će zadarski reprezentativac imati pravo nastupa ovaj vikend.