Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pedijatrija dobila aparat vrijedan 19.000 kuna

Autor: Petra Mičić

22.12.2009. 23:00
Pedijatrija dobila aparat vrijedan 19.000 kuna

Foto: A. SITNICA



Do sada je djeci trebalo tri dana kako bi uvidjela svoje stanje: jedan dan u laboratorij, drugi dan po nalaz, a treći put dolazak kod doktora na uvid nalaza. Veoma smo zahvalni Udruzi zadarskih dijabetičara i svim donatorima na ovom vrijednom uređaju, kazao je dr. Neven Milić


Na Dječjem odjelu Opće bolnice Zadar jučer je održano svečano uručenje aparata za mjerenje tromjesečne vrijednosti šećera u krvi, a uređaj je donirala Zadarska dijabetička udruga.
– Donacije za ovaj uređaj prikupljamo već godinu dana. Naime, donacije smo počeli sakupljati 22. prosinca 2008. godine, nakon što su liječnici u bolnici pokazali potrebu za dotičnim uređajem koji će uvelike pomoći najmlađim pacijentima. Godina dana je prošla, a mi smo u suradnji sa Zadarskom županijom i Gradom Zadrom uspješno realizirali kupnju uređaja, kazao je predsjednik Zadarske dijabetičke udruge Serđo Mičić.
Na uručenju je nazočio zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar dr. Neven Birkić, dr. Darko Radman voditelj Odjela pedijatrije u Općoj bolnici Zadar te pedijatar dr. Neven Milić.
– Radi se o uređaju DCA Vintage marke Siemens, kojim se mjeri hemoglobin HA1C iz kapilarne krvi. Mjerenje hemoglobina HA1C radi se kako bismo vidjeli kako je pacijent bio reguliran u zadnja tri mjeseca. Do sada je djeci trebalo tri dana kako bi uvidjela svoje stanje: jedan dan u laboratorij, drugi dan po nalaz, a treći put dolazak kod doktora na uvid nalaza. Veoma smo zahvalni Udruzi i svim donatorima na ovom vrijednom uređaju, kazao je dr. Neven Milić.
Uređaj je vrijedan 19.000 kuna, a svaka kaseta kojom se radi na uređaju košta pedeset kuna, što će biti besplatno za sve pacijente na Dječjem odjelu.
– Nažalost, imamo sve više djece s dijabetesom, čak tri puta više od prosjeka, te smo ove godine dijabetes otkrili kod devetero djece. Trenutačno imamo trideset i osmero djece s dijabetesom. Moram najaviti da ćemo sljedeće godine uvesti i korištenje inzulinske pumpe za djecu, što će biti od velike koristi za naše najmlađe pacijente s dijabetesom, istaknuo je dr. Milić.
Predsjednik Udruge Zadarskih dijabetičara Serđo Mičić dao je i darove za pacijente na Dječjem odjelu, koje je uručio glavnoj medicinskoj sestri tog odjela Mariji Ljubičić.