Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Velebit prenizak za Varteks

Autor:

22.09.2009. 22:00
Velebit prenizak za Varteks

Foto: Vedran SITNICA



Prekrasan kasnoljetni sunčani dan i dobro ispunjena tribina Gradskog stadiona u Benkovcu bila su garancija da će se gledati prava utakmica u kojoj su domaćini priželjkivali novo iznenađenje u Kupu Hrvatske. Kako je utakmica krenula san o iznenađenju je postajao sve stvarniji, jer su Benkovčani krenuli vrlo agilno i u prvim minutama gledatelji su prvi put  imali priliku zapljeskati svojim ljubimcima. Lijevi bočni Velebita, Žilić kombinirao je s Klapanom da bi dobio ponovno loptu u noge i opalio s nekih 15 metara iskosa, ali Dreven je bio siguran. 
U 9. minuti Jurjević upućuje odličan centaršut s desne strane blizu korner zastavice, a loptu glavom zahvaća u petercu Srzentić koji je trunčicu neprecizan i lopta odlazi pored desne vratnice Varteksovog gola. Prislina promjena koju je trener Sušić morao obaviti u već 12. minuti utakmice poremetila je ritam igre Velebita. Zbog ozljede je izašao napadač Barnjak, a ulazi Ivanić. Bila je izgledna situacija i u 16. minuti kad Žilić ponovno dobro pronalazi Klapana koji se zavukao iza varaždinske obrane, ali pomoćni sudac je signalizirao zaleđe. Tada nastupa jedno vrlo turbulentno razdoblje za domaćine, jer gosti polako počinju hvatati konce svoje igre i u praktički prvoj izglednoj prilici Varaždinci dolaze do vodstva. Igrala se 22. minuta kad je Šimek  s desne strane poslao odličnu prizemnu loptu za natrčalog Vuka kojemu nije bio veliki problem preciznim udarcem s vrha šesnaesterca matirati Baričića. Niti minutu nakon, moglo je biti i 0:2 da je Ivančić bio malo precizniji na drugoj vratnici nakon kornera kojeg je izveo Mumlek. Ovako je lopta završila u vanjskom dijelu mreže vratara Velebita. Do 30 . minute trajala je stvaralačka pauza kod obje momčadi koju je prekinula prava bura nastala na tribinama nakon krive procjene glavnog suca utakmice koji nije dosudio evidentan jedanaesterac za domaćine. Klapan se u jednoj bezazlenoj situaciji za gostujućeg stopera Ivančića uspio došuljati iza njegovih leđa i nogom dotaknuti loptu koja je pogodila u lijevu ruku Ivančića, ali Krečak je ostao nijem i igra se nastavila uprkos velikom protestu Benkovčana. Varaždinci tada ubacuju u višu brzinu i počinju navaljivati kako bi drugim golom smirili utakmicu. Posebno je opasan postao Hojski, desno krilo gostiju, koji je uputio oštar udarac u trku s nekih dvadesetak metara iskosa s desne strane, a lopta je u dugom letu odsjela na spojnici gola Velebita te se odbila na drugu stranu gdje je dotrčali Mumlek uspio promašiti nemoguće, lopta je prošla tik uz lijevu vratnicu Baričića.
Ipak u 35. minuti, Mumlek se iskuplja prekrasnim pogotkom iz slobodnog udraca s nekih dvadeset metara s lijeve strane. Preko živog zida u donji desni kut, pravo malo remek-djelo  ovog već veterana i ujedno kapetana Varaždinaca. Za novu nepriliku pred golom Velebita pobrinuo se raspoloženi Hojski u 38. minuti koji je bio zamalo neprecizan na odličnu prizemnu loptu Vuka. Kraj prvog dijela je kao i početak pripao domaćinima koji su imali izglednu priliku za smanjenje rezultata, ali opet je Klapan upropastio odličan posao malenog, ali vrlo spretnog Žilića koji mu je filigranski ubacio loptu s lijevev strane, a benkovački poštar je ponovno neprecizan glavom iz peterca gostiju.
Drugo poluvrijeme je bilo neprepoznatljivo naspram prvom, a moglo se vidjeti tek nekoliko poluprilika kao ona u 69. minuti kad je Mujanović pokušao udarcem s nekih 15 metara prevariti Baričića, a u 72. minuti Klapan pokušava volejom iz šesnaeterca na ubačaj Klarića, ali i ovaj put lopta odlazi visoko preko vratnice. Varaždinci su zadovoljni vodstvom od 2:0 umrtvili igru, a Benkovčani su dosta pali nakon početnog zaleta. Trener gostiju, Dražen Besek ispremiješao je malo svoj sastav, pa je posljednju četvrtinu utakmice izvadio glavne vedete Vuka i Mumleka što je značilo i zatvaranje utakmice Varaždinaca koji su uspjeli ostvariti ono po što su i došli,  a to je prolaz među najboljih 16 u Hrvatskom Kupu.


 VELEBIT – VARTEKS 0:2


Strijelci: Vuk 22′, Mumlek 35′.
BENKOVAC – Gradski stadion. Gledatelja: 1000. Suci: Ivo Krečak (Šibenik), Goran Perica (Šibenik) i Leo Krstičević (Ploče).
VELEBIT: Baričić, Žilić, Rogić, Benić, Čerina, Jurjević (Dujmović 58′), Srzentić, Klarić, Klapan, Barnjak (Ivanić 12′), Šarlija (Sučić 60′).
VARTEKS: Dreven, Ivančić, Mujanović, Mumlek (Smrekar 65′),Vuk (Jagačić 78′), Šimek (Balajić 46′), Tkalčić, Prahić, Golubar, Škvorc, Hojski.
Žuti kartoni: Velebit (Jurjević 35′, Klapan 49′, Sučić 83′)




 
IZJAVE


DRAŽEN BESEK, TRENER VARTEKSA
– Uvijek su rezultati u Kupu znali biti iznenađujući kao recimo poraz Cibalije u Labinu što nam je bilo veliko upozorenje prije utakmice s Velebitom. Nisam odmarao neke igrače nakon utakmice u Šibeniku, a i takva nam je situacija da si ne možemo takvo nešto ni dopustiti. Ovo je bilo jako lijepo iskustvo pogotovo za naše mlade igrače koji nisu imali priliku igrati igdje osim u juniorskoj ligi.Utakmica je bila dinamična, uspjeli smo zabiti dosta rano taj prvi gol što nam je dosta pomoglo da iskontroliramo utakmicu do kraja. Mogu samo zamjeriti igračima previše nervoze koju su iskazivali u pojedini trenucima. Bez većeg stresa smo prošli ovu fazu Kupu i to je najbitnije, a i zahvalio bi se domaćinu i njhoivoj publici na jednoj nadasve poštenoj utakmici i korektnom ponašanju tako da smo imali jedan stavrno ugodan boravak u Benkovcu.
RAPHAEL SUŠIĆ, TRENER VELEBITA
– Držali smo se odlično nekih prvih 15 minuta do kad smo stvorili dvije vrlo velike prilike, ali nas je onda ozljeda Barnjaka totalno poremetila. Tu je Varteks došao do daha i na kraju je završilo kako je završilo.  Primili smo prvi gol jako naivno, da nam onda sudac ne bi svirao vrlo očit jedanaesterac, a sva nesreća se onda zbrojila u nepostojećem prekršaju iz kojeg je Mumlek pogodio za 0:2.  Drugo poluvrijeme smo imali nekoliko prilika i da smo zabili uspjeli bi vratiti utakmicu u neizvjesnost. Vidjelo se da nemaju samopuzdanja, pogotovo nakon izlaska Mumleka i nismo to uspjeli iskoristiti. Ipak je presudilo to iskustvo igranja Prve lige.
MARKO ROGIĆ, IGRAČ VELEBITA
– Mislio sam da ćemo puno više dati, ali izgleda da smo još uvijek dosta „zeleni”. Ipak bih na kraju ovo okarakterizirao kao jedan veliki plus za nas, jer smo dobili to iskustvo koje nam je upravo nedostajalo da pretočimo dobru igru i u dobar rezultat. Šteta što nismo ostali u Kupu barem još jedno kolo najviše radi ove divne publike koja je došla u velikom broju.
NIKOLA ŽILIĆ, IGRAČ VELEBITA
– Zadovoljan sam s igrom, nisam s rezultatom. Imali smo dobar početak, dosta dobro je radila ta naša lijeva strana, ali smo bili neprecizni. Primili smo glupo taj prvi gol, a sudac nije svirao čisti jedanaesterac nakon toka i tu smo se malo ispuhali što nas je koštalo drugog gola. Nismo svoje zabili i pokazalo se da je prvoligaško iskustvo presudilo iako se ne bi moglo naći velike razlike između njih i nas.


 
 
–          A. DEŠPOJA
1. RAFAEL BARIČIĆ 3. NIKOLA ŽILIĆ 4. MARKO ROGIĆ 5. LOVRE BENIĆ 6. ROMEO ČERINA 7. ANTE JURJEVIĆ 9. ANĐELO SRZENTIĆ 10. MATE KLARIĆ 11. DAVOR KLAPAN 14. LEONARDO BARNJAK 19. ANTE ŠARLIJA 8. MARIN DUJMOVIĆ 17. JOSIP SUČIĆ 16. TONI IVANIĆ