Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Srušenim MIG-ovima upravljali Igor Trošelj i Marijan Kudlik

22.09.2010. 22:00
Srušenim MIG-ovima upravljali Igor Trošelj i  Marijan Kudlik


Dva zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG 21 srušila su se danas na vojnoj vježbi kod Slunja,  piloti su se na vrijeme katapultirali i spasili.
Tijekom izvođenja vježbe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju, na području sjeverno iznad Plaškog danas oko 12,50 sati dva zrakoplova tipa MIG-21 imala su nesreću u zraku te su oba pala.
Vojnim zrakoplovima upravljali su satnik Igor Trošelj i natporučnik Marijan Kudlik, izvijestili su iz MORH-a. Satnik Trošelj i natporučnik Kudlik piloti su 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Oba su pilota upućena na pregled u zagrebačku Kliničku bolnicu Dubrava, gdje su im utvrđene lakše ozljede i nisu životno ugroženi.
Po dostupnim informacijama, zrakoplovi su se nakon nesreće u zraku srušili na području općine Plaški, u mjestu Latin te na brdo Hum. Mjesta pada zrakoplova osiguravaju pripadnici policije i vojne policije, a MORH upozorava građane i predstavnike medija da zbog vlastite sigurnosti ne prilaze mjestu nesreće i okolnom području, obzirom da postoje informacije kako je riječ o području na kojem ima zaostalih mina iz Domovinskog rata.
U tijeku je istraga o svim detaljima te nesreće te je formirano stručno Povjerenstvo koje je na terenu i ispitati će uzroke nesreće, priopćeno je iz MORH-a iz kojeg su potvrdili da je jedna osoba na tlu, približno dva kilometra od mjesta pada zrakoplova, stradala od krhotina te je prebačena u Opću bolnicu u Ogulinu. U bolnici se doznaje da je u tijeku operacija nad ženom iz sela Supice kojoj je teško ozlijeđena lijeva nadlaktica od krhotina zrakoplova. Žena je ozlijeđena oštrim predmetom koji je, po njezinim riječima, pao nakon nesreće zrakoplova.
Ministar obrane Branko Vukelić potvrdio je da su oba pilota dvaju zrakoplova MIG 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) preživjela pad zrakoplova te da je osnovano istražno povjerenstvo HRZ-a koje treba utvrditi uzroke nesreće.
“Prilikom izvođenja vježbe na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju u 12,50 sati došlo je do nesreće u kojoj su se srušila dva zrakoplova MIG 21. Na svu sreću oba pilota su preživjela, prevoze se u bolnicu da bi se vidjelo imaju li kakve druge ozljede. Nadam se da su posve zdravi”, izjavio je Vukelić novinarima pred Banskim dvorima kao i na početku današnje sjednice Vlade. Ministar obrane izvijestio je i Vladu da je osnovano istražno povjerenstvo HRZ-a koje je treba istražiti uzroke nesreće i na putu je iz Lučkog na mjesto nesreće.
Kada budemo imali prve nalaze povjerenstva moći ćemo reći što su uzroci nesreće, rekao je Vukelić na sjednici Vlade, a premijerka Jadranka Kosor nada se da će povjerenstvo što prije obaviti izvide i izvijestiti o uzrocima nesreće. Odgovarajući prije sjednice Vlade na pitanja novinara pred Banskim dvorima, Vukelić je rekao da su se dva MIG-a srušila sjeverno od Plaškog, oko pet kilometara od naselja, te da je u ovom trenutku teško reći što je uzrok nesreće.
Osnovano je istražno povjerenstvo, vjerujem da će se vrlo brzo znati uzrok nesreće, kazao je.
Na upit je li to možda posljedica i štednje u tom resoru, ministar obrane ja kazao kako to ne bi rekao s obzirom da ni jedan zrakoplov ni letjelica ne može u uporabu bez redovitih pregleda, kako većih nakon određenog broja kilometara koje prelete, tako i svakodnevnih kontrola. Upitan koliko još imamo zrakoplova, Vukelić je odgovorio da ih imamo još šest. Imamo dovoljno zrakoplova da štitimo i nadziremo naš prostor, rekao je.


PILOTI MIG-ova LAKŠE OZLIJEĐENI


Piloti dvaju srušenih vojnih zrakoplova lakše su ozlijeđeni, no bit će zadržani na dodatnim liječničkim pretragama i bude li sve u redu, sutra će biti pušteni kućama, izjavio je ravnatelj zagrebačkog KB-a Dubrave Milan Kujundžić.
Dvojica pilota, čiji identitet MORH još nije objavio, u zagrebačku su bolnicu prevezeni medicinskim helikopterom Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva pošto su se oko 12,50 sati spasili katapultiranjem iz dvaju zrakoplova koji su se nakon nesreće u zraku srušili kod Plaškog.




MORH IZVIJESTIO AGENCIJU ZA ISTRAŽIVANJE ZRAKOPLOVNIH NESREĆA


O nesreći dvaju vojnih zrakoplova kod Plaškog ministarstvo obrane obavijestilo je Agenciju za istraživanje zrakoplovnih nesreća i ozbiljnih nezgoda zrakoplova, no za sada nisu zatražili usluge te agencije, doznaje se od direktora i glavnog istražitelja Dinka Vodanovića.
“MORH ima svoje istražitelje za zrakoplovne nesreće, no tek će procijeniti trebaju li i naše usluge”, kazao je za Hinu Vodanović.
Kazao je da je današnja nesreća prva vojna zrakoplovna nesreća od kada su Oružane snage Republike Hrvatske u sastavu NATO-a pa će odluka o mogućem angažiranju civilnih istražitelja ovisiti i o NATO-ovim standardima predviđenim za takve okolnosti.
Načelnik plaščanske općine Ivan Šego kazao je da su zrakoplovi, po obavijesti koju je službeno dobio od Državne uprave za zaštitu i spašavanje, pali na brdo Hum. To stvara dodatne opasnosti jer je područje Huma minirano, dodao je.
Po njegovim riječima, zrakoplovi su pali na nenastanjeno šumovito područje te vjerojatno nema civilnih žrtava. “Najvažnije je da su oba pilota živa i već smještena u KBC Dubravu u Zagrebu”, kazao je Šego.
Mediji javljaju da je od krhotina zrakoplova jedna žena ozlijeđena u ruku dok je radila na svojoj njivi te da je odvezena u ogulinsku bolnicu.