Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Susret mladih potaknuo na zajedništvo

22.09.2010. 22:00
Susret mladih potaknuo na zajedništvo


Zadarska nadbiskupija željela je zahvaliti pojedincima i ustanovama za doprinos organizaciji Susreta mladih u Zadru, koji je animirao ne samo nadbiskupijske, nego županijske i gradske službe i strukture vlasti


Zadarska nadbiskupija od 23. do 26. rujna, bogatim duhovnim i kulturnim programima slavi 1200. obljetnicu prijenosa moći svete Stošije (Anastazije) iz Carigrada u Zadar (810. do 2010.). Ovaj veliki jubilej započeo je svečanošću u znaku mladih, sa željom da budu otvoreni duhovnim vrijednostima te da kao novi naraštaj zadarske Crkve budu vjerni nasljedovatelji Stošijina života i poslanja u služenju Bogu i ljudima.
Večeras je u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar održana Svečana akademija na kojoj su podijeljene zahvalnice pojedincima i institucijama koje su doprinijele organizaciji Susreta hrvatske katoličke mladeži 8. i 9. svibnja u Zadarskoj nadbiskupiji. Na spomen i prisjećanje na SHKM-a i duhovno bogatstvo koje je za sobom ostavio kao baštinu zadarske Crkve, na Akademiji su sudjelovali svećenici, redovništvo, mladi, volonteri, KUD-ovi, crkveni pokreti, zajednice, udruge, obitelji, sponzori, mnogi sudionici Susreta, gosti i drugi posjetitelji.
Živa svjedočanstva sudionika
 Uz zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića prisustvovao je i katedralni župnik mons. Ivan Mustać, koji je obnašao dužnost predsjednika Organizacijskog odbora za pripremu SHKM-a. Svečanosti su nazočili i predstavnici vlasti predvođeni zadarskim županom Stipom Zrilićem i gradonačelnikom Zvonimirom Vrančićem. Nastupio je Nadbiskupijski zbor mladih sveti Krševan pod ravnanjem Tomislava Pehara.
Akademija je bila ispunjena živim svjedočanstvima sudionika SHKM-a o duhovnim plodovima ovog događaja. U sklopu programa i na spomen Susreta, prisutnima su se obratili predstavnici mladih, volontera i obitelji, predstavnici župa grada, otoka i zadarskog zaleđa. Zahvalnice su dobili i mediji kao dar za podršku i medijsko praćenje priprema SHKM-a, kao i samog događaja veličanstvenog skupa mladih. Uime Zadarskog lista, zahvalnicu je primila Ljiljana Jurjević, zamjenica glavnog urednika.
– Svečanom akademijom započinje spomen velikog jubileja naše mjesne Crkve – 1.200 godina od prijenosa moći, iz Carigrada u Zadar, svete Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije. Biskup Donat, 810. godine dobio je Stošijine relikvije na dar za posredovanje mira između Bizanta i Franaka. Zahvalili su tada zadarskom biskupu. Zahvalnost je oduvijek cijenjena krepost. I Zadarska nadbiskupija želi zahvaliti pojedincima i ustanovama za doprinos organizaciji Susreta mladih u Zadru. Animirao je ne samo nadbiskupijske, nego županijske i gradske službe i strukture vlasti. Izvan 14 župa grada Zadra, tisuće mladih spavalo je u 77 župa zadarskog zaleđa i otoka, rekla je Ines Grbić, tajnica Tiskovnog ureda Zadarske nadbiskupije i voditeljica programa Akademije.
Brojne zahvalnice
Zahvalnice za doprinos u organizaciji SHKM-a uručene su predstavnicima Županije, Grada i Gradskog poglavarstva te zadarske policije. Zahvalnicu je, između ostalih, primio i Dino Bailo, direktor ŠRC Višnjik. Nadalje, Zahvalnice su uručene članovima Organizacijskog odbora na čelu s mons. Ivanom Mustaćem i organizacijskim koordinatorom don Zdenkom Dundovićem. Zahvalnice su primili: o. Jozo Milanović, don Marino Ninčević, don Šimun Šindija, don Ivica Jurišić, don Gašpar Dodić, don Igor Ikić, don Srećko Petrov te tajnica Organizacijskog odbora Martina Maričić. Zahvalnice su dobili svi članovi Zbora mladih sveti Krševan, članovi klape Kontrada, prateći bend te voditelj svih nabrojenih, prof. Tomislav Pehar. Josip Nikpalj dobio je Zahvalnicu uime 1500 volontera. Za bogati aranžman autentičnog dalmatinskog raslinja, bilja i kamenja ispred pozornice na Višnjiku uz trs i lozu zaslužan je vrijedan tim ljudi iz tvrtke Nasadi, čiji su predstavnici primili Zahvalnicu. Prigodom Svečane akademije upućena je i zahvala Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar i ravnatelju Renatu Švoriniću. Organizaciju Susreta pomogli su crkveni pokreti i udruge, a Zahvalnica je uručena i predsjednici Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara Zadar, s. Melhiori Biošić. Dobitnica Zahvalnice je i HVIDRA te Gorska služba spašavanja. Također su nagrađene sve župe Zadarske nadbiskupije koje su ugostile mlade drugog dana susreta. Šest stotina zahvalnica poštom će biti dostavljene pojedincima i ustanovama. Među njima su svi volonteri, animatori, vjeroučitelji i autori kateheza za Katehetski priručnik po kojemu su se mladi pripremali za Susret, policijski djelatnici, službe Hitne medicinske pomoći i Vatrogasaca, gradski muzeji, Gradska limena glazba te srednje škole zadarske županije. Zahvalnice su uručene predstavnicima KUD-ova, crkvenih zajednica, pokreta i udruga, kao i brojnim sponzorima.