Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Uhvaćen u krađi željeznog kotla za centralno grijanje

22.09.2010. 22:00
Uhvaćen u krađi željeznog kotla za centralno grijanje


Mladić namjeravao ukrasti kotao za centralno grijanje iz prostorije kotlovnice stambene zgrade na Meladi, no zaradio je kaznenu prijavu zbog pokušaja teške krađe nakon što su ga policajci zatekli na djelu


Trojica mladića u dobi od 23, 28 i 29 godina zatečena su u kotlovnici stambene zgrade u Ulici Ive Senjanina u Zadru u utorak poslijepodne dok su pokušavali razmontirati i ukrasti – željezni kotao.
Policija je nakon izvršenog očevida utvrdila da su mladići ušli u otvorenu kotlovnicu gdje su potom, pomoću alata razmontirali željezni kotao za centralno grijanje vrijedan oko 40 tisuća kuna. Po završetku kriminalističkog istraživanja utvrđena je osnovana sumnja da je 23-godišnjak namjeravajući ukrasti kotao, zatražio od druge dvojice da mu pomognu razmontirati ga, a obmanuo ih je uvjerljivom pričom da je sve dogovorio s vlasnikom. Zadarska policija je protiv 23-godišnjeg Zadranina potom podnijela kaznenu prijavu zbog teške krađe u pokušaju. Međutim, ovo nije prvi put da su zadarski policajci intervenirali zbog krađe raznih metala ili metalnih predmeta koje se, unatoč recesiji, još uvijek mogu jako dobro unovčiti kod vlasnika otpada i u ljevaonicama. “Lovci na metale” ne biraju način da dođu do plijena te, bez obzira na posljedice, odnose sve što im dođe pod ruku – od oluka, cijevi, telefonskih kabela, osigurača, šahtova, prometnih znakova i bista s groblja – pa čak i do stupića s postrojenja visokonaponske mreže električne energije o čemu svjedoči prizor iz Smokovića gdje je upravo takvim stupićima jedan vlasnik ogradio svoju zemljišnu parcelu.
Inače, preprodaja metala na zadarskom području odvija se između 30-ak otkupnih stanica koliko se procjenjuje da ih, uračunavajući i one nelegalne, ima. Pravilo kod otkupa je – što rijeđa kovina, bolja zarada – pa su stoga bakar i mesing najdragocijeniji. Za bakar se tako primjerice, može postići cijena od 10, pa čak i do 30 kuna po kilogramu. Stoga nije čudno što je spretni kradljivac krajem lipnja razmontirao pričuvni transformator iz HEP-ove trafostanice u Crljeniku i iz njega ukrao tonu bakra vrijednu 100 tisuća kuna. Najnižu cijenu u ovoj trgovini postiže željezo na kojemu se po kilogramu može zaraditi od 40 do 80 lipa.
Upućeni kažu da nakon otkupa na crnom tržištu dobar dio metala, a posebice bakra, završi u Europi, ali i Crnoj Gori odakle se najvjerojatnije dalje transportira prema Turskoj i Bliskom istoku.