Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Dvostruka šteta i zatvorena vrata drugom predstavniku Zadarske županije

22.09.2011. 22:00
Dvostruka šteta i zatvorena vrata drugom predstavniku Zadarske županije


Zadar je porazom od Karlovca umanjio i značaj Županijskog kupa jer mjesta u pretkolu Kupa sljedeće sezone bit će samo za onaj klub koji bude najbolji u Zadarskoj županiji


Kup je hrvatskim klubovima najjednostavniji izlaz u Europsku ligu. No, Zadar taj izlaz ne samo da ne može pogoditi nego i kada dobije priliku nešto pokazati zapne na prvoj ili drugoj prepreci. Karlovac je preksinoć na Stanovima u šesnaestini finala Kupa slavio nakon jedanaesteraca i izborio prolaz u osminu finala. Slažemo se, jedanaesterci su često lutrija, pitanje sreće koja se nekom osmjehne, a nekom naruga. I s te strane poraz Zadra od Karlovca nije nikakva tragedija, jer ne znamo koja to momčad kada počne s izvođenjem jedanaesteraca može biti sigurna da će na kraju pobijediti.
Igrali najbolji
Međutim, Karlovac se na Stanovima promatrao u kontekstu Zagreba, gosta koji na Stanove dolazi sutra (18 sati) u 9. kolu Prve HNL. U tom dijelu Zadar je nakon Karlovca na dvostrukom gubitku. S jedne strane, ostao je bez plasmana među 16 najboljih momčadi u Kupu. Dakle, riječ je o rezultatskom neuspjehu. S druge strane, momčad je bila posložena sasvim drugačije od onoga što smo vidjeli u osam prvoligaških kola. Većina onih koji su dobili priliku, a prethodno nisu igrali ili su igrali vrlo malo, nije oduševila, premda stoji i tvrdnja da nikom nije lako početi utakmicu nakon što je mjesecima bio na klupi. Ipak, Zebić je odbacio teoriju o “prekomjernom čuvanju igrača”. Zebić tako tvrdi – Zadar je išao na pobjedu, bez obzira na značaj utakmice sa Zagrebom.
– Čuvali smo samo Jakova Suraća koji je cijelu utakmicu bio na klupi. Santini je dobio udarac u Puli i nismo ga planirali uvoditi u igru protiv Karlovca. S obzirom da se rezultat nije kretao onako kako smo se nadali Santini je ipak ušao u igru. Con, Bilen i Ježina imaju problema s ozljedama i nismo sigurni hoće li biti u momčadi za Zagreb, a Vasilj ima tri žuta kartona. Dakle, na teren sam poslao u ovom trenutku najjaču momčad – objašnjavao je Zebić svjestan da Kup njegovoj momčadi (ponovno) nije donio ništa dobroga.
– U ovo malo vremena što je ostalo trebamo odmoriti momčad za Zagreb. To je za nas još jedna utakmica nakon koje ili možemo krenuti prema gornjem dijelu ljestvice ili ćemo napraviti korak unatrag – zaključio je Zebić.
Slab koeficijent
Tijekom 120 minuta dvoboja s Karlovčanima Zadar je imao mnogo praznog hoda, a Zebićevi igrači nisu uspjeli iskoristiti potpuni pad Karlovca u produžecima. Da je Zadar u tom vremenu samo malo jače krenuo, danas bi se razmišljao o tome s kim se i kada igra u osmini finala. Zapravo, zna se da bi to bio Hajduk jer su koeficijenti klubova trenutačno tako posloženi. U osmini finala igra se jedna utakmica, a domaćinstvo se određuje ždrijebom. Dakle, Zadar je propustio još jedno potencijalno gostovanje Hajduka na Stanovima. Kako bilo, tri utakmice u tjedan dana Zadranima sigurno neće lako pasti, premda jedna profesionalna momčad s tim, unatoč izostancima ovih ili onih igrača, ne bi trebala imati problema. I zato se Zadar nije trebao čuvati ni za koga, posebno ne za – Zagreb.
I još nešto. Pobjeda protiv Karlovca bila je dobra prilika za poboljšanje skromnog klupskog koeficijenta u Kupu koji se računa za posljednjih pet sezona (Zadar je s pet bodova trenutačno 24.). Da je Zadar malo dalje dogurao u Kupu ove sezone mogao je to biti dobar početak toga da se Zadarskoj županiji vrati još jedno mjesto u pretkolu. Ovako, Zadar je umanjio i značaj Županijskog kupa jer mjesta u pretkolu Kupa sljedeće sezone bit će samo za onaj klub koji bude najbolji u Zadarskoj županiji. A za otvoriti još jedno mjesto Zadarskoj županiji nije trebalo mnogo (Zagora je 16. sa osam bodova), moguće da bi i samo izbacivanje Karlovca bilo dovoljno. Zadar je nekad imao izravan plasman među 32 momčadi, a danas su to samo dobra stara vremena.


Četvrti put ispali nakon jedanaesterca




I prije tri godine, samo tada u osmini finala, Zadar je u Kupu na Stanovima igrao produžetke i ispao nakon jedanaesteraca. Utakmica je odigrana 29. listopada 2008., a plasman među osam najboljih hrvatskih momčadi izborila je Rijeka koja je pobijedila 7:6. Nakon 90 minuta bilo je 1:1, a nakon 120 2:2. Zanimljivo, Zadar je u Kupu samo jednom prošao nakon izvođenja jedanaesterca i to baš protiv Karlovca. Bilo je to u sezoni 2000./01. u kojoj je Zadar kao gost u šesnaestini finala pobijedio Karlovčane 7:6. Osim od Rijeke i Karlovca Zadar je u Kupu nakon jedanaesteraca ispao na gostovanjima od Gospića (1996./97.) i Čakovca (1998./99.).


Stigao Mihael Kovačević


Od trenera Zadra Dalibora Zebića doznali smo da bi ovih dana mogao biti potpisan ugovor s jednom prinovom. Naime, posljednjih dana sa Zadranima trenira 23-godišnji Mihael Kovačević koji igra na poziciji desnog stopera. Rođen je u Švicarskoj, podrijetlom je iz Hrvatske, a posljednji klub mu je bio Dundee United. Navodno je zbog ozljede bio odsutan godinu dana s travnjaka, a sada kad se oporavio želio bi povratak na inozemne travnjake započeti u Zadru. Sretno.