Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Majka: Želim natrag svoju curicu jer ovako patimo i ona i ja

22.09.2011. 22:00
Majka: Želim natrag svoju curicu jer ovako patimo i ona i ja


Dok se u bolnici liječila od anksioznog poremećaja, Aleksandra Vukić potpisala je suglasnost o smještanju malodobne kćeri u adekvatnu ustanovu dok ona ne bude mogla skrbiti o njoj, izbjegavajući time mučni postupak


Ja zaista nisam problem. O svojoj curici sam se brinula najbolje što sam mogla. Ona je bila sa mnom doslovno 24 sata i jako smo vezane. Odvojili su je od mene i sada patimo i ja i ona – priča kroz suze 40-godišnja Aleksandra Vukić, majka 7-godišnje djevojčice koja je temeljem rješenja Centra za socijalnu skrb u Zadru početkom prošlog tjedna smještena u Dom za odgoj djece i mladeži u Selcu. Majka i kći posljednjih šest mjeseci bile su pod nadzorom Centra zbog niza problema među kojima je i zdravstveno stanje majke te teški životni uvjeti.
Dijete je ovih dana krenulo u školu, a 40-godišnja se žena, kako nam je ispričala, netom prije početka nastave socijalnoj radnici požalila da joj je isključena struja. Molila je za pomoć u rješavanju nagomilanih dugova, od kojih je dobar dio ostao od prijašnjeg stanara, na kojeg i danas glasi brojilo. Zbog stresa i brige, pet dana prije početka nastave završila je na Odjelu psihijatrije, a Centar za socijalnu skrb donio je, po njenom mišljenju, nepravednu odluku o privremenom oduzimanju skrbi nad djetetom.
Pristanak potpisala pod utjecajem lijekova
– Istina je da ja ne radim, da imam zdravstvenih problema i potpuno nesređen život, ako govorimo o materijalnom i stambenom pitanju. Istina je i da posljednje četiri i pol godine živim bespravno u stanu u koji sam provalila nakon smrti prijašnjeg stanara, ali to nema veze s mojim majčinstvom i odnosom sa svojom djevojčicom – pojašnjava 40-godišnja Aleksandra koja se već 20 godina liječi od anksioznog poremećaja. To je bio i razlog, kaže, što je od 28. kolovoza pa do 16. rujna bila hospitalizirana. A upravo u vrijeme dok je ležala u bolnici, u posjet su joj došle socijalna radnica i pravnica Centra za socijalnu skrb tražeći od nje da potpiše suglasnost o smještanju malodobne kćeri u adekvatnu ustanovu dok ona ne bude mogla skrbiti o njoj.
– Rekle su mi da je to najbolje za nas obje, a ako ne potpišem taj dokument, da mi slijedi sudski postupak koji može trajati i godinama. Ošamućena lijekovima i želeći najbolje, izjavu sam i potpisala, a tek kasnije vidjela kako u njoj piše da sam suglasna s tim da mi dijete uzmu sve dok ja ne riješim stambeno, materijalno i zdravstveno stanje. Ne znam samo kako da to učinim, jer da je to tako jednostavno i do sada bih – ogorčeno ističe Aleksandra, dodajući kako jedini posao koji povremeno uspije dobiti jest konobarenje, a kako je napunila 40 godina, kaže da je i to sada problem.
Na listi za zbrinjavanje tek 77.
U želji da što prije dobije skrbništvo nad djetetom Aleksandra je krenula od vrata do vrata rješavati probleme, a zakucala je, kaže i na ona Ureda za zdravstvo i socijalnu skrb ne bi li ih nekako odobrovoljila da joj daju privremeni smještaj dok zgrade na Crvenim kućama ne budu useljive, no kaže kako nije naišla na razumijevanje.
– Osoba koju spominjete bila je u našem uredu nekoliko puta, međutim, mi trenutačno nismo u mogućnosti udovoljiti njezinim zahtjevima. Ona jest na listi za stambeno zbrinjavanje, ali je 77., kratko je prokomentirao Mario Pešut, pročelnik gradskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb ističući kako su ženu uputili u Centar za socijalnu skrb.


Nema subvencije za režije jer brojila nisu na njezino ime




Aleksandra Vukić (40), posljednje četiri i pol godine, odnosno od kada se razišla sa suprugom, stanuje u MORH-ovom stanu, a u njega je uselila bespravno. Kaže kako se ne ponosi tim postupkom, no da nije imala drugog izbora. Jedini prihodi od kojih je tada (a i danas) živjela, bila je socijalna pomoć u iznosu od 800 kuna s pravom na dva obroka dnevno u pučkoj kuhinji. Stan u koji je uselila nakon smrti prethodnog stanara, branitelja Ljube Bašića, opterećen je njegovim dugovanjima. Stoga, nakon što se nakupilo oko 30 tisuća kuna duga za potrošnju električne energije, brojilo je isključeno iz mreže, a Aleksandra i njena djevojčica ostale su u mraku. Subvenciju za režije kojom bi riješila barem dio dospjelih potraživanja Elektre ne može ostvariti jer se sve režije i danas vode na pokojnog Bašića.


“Mama, ne ostavlja me, nemoj ići, molim te”


Aleksandra je na “gradskoj listi” za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih te bi konačno krov nad glavom mogla dobiti kada zgrade na predjelu Crvenih kuća budu useljive.
– To zapravo znači da dijete neću moći uzeti iz Doma sve do useljenja, a tko zna kada će to biti. Ja se ne mogu pomiriti s tim pogotovo kada se sjetim prošlotjednog susreta s njom tamo u Domu. Išla sam ju posjetiti, a kada sam morala ići natrag, uhvatila mi se ručicama za hlače i plačući govorila: “Mama ne ostavljaj me, nemoj ići, molim te”. Srce mi je pucalo, a nisam imala izbora. Nekako sam joj objasnila da mora ostati još malo – kroz suze govori Aleksandra dodajući kako se s kćeri čuje svaki dan barem jednom te da ne može ni pomisliti na opciju da joj mora reći da će se njezin boravak tamo odužiti.


Centar za socijalnu skrb


Kontaktirali smo i ravnateljicu Centra, Danijelu Jadrijev, def. socijalnu pedagoginju, a njezin odgovor prenosimo u cijelosti:
– Materijalne prilike neke obitelji nikada same za sebe nisu indikator da bi se nekom roditelju oduzelo pravo na život s djetetom. U slučaju koji spominjete poglavito to nije razlog zbog kojeg je zatražena suglasnost roditelja na smještaj djeteta. Dijete nije povjereno biološkom ocu jer on nije u mogućnosti skrbiti za dijete. “Otac” kod kojeg je dijete boravilo nema pravnog osnova da bi dijete boravilo kod njega i ne može njemu biti povjereno, budući da joj nije biološki otac. Roditeljima ovog djeteta nije oduzeto pravo na život s djetetom, već su oba roditelja dala svoju suglasnost na smještaj djeteta, jer privremeno nisu u mogućnosti skrbiti o njoj. Ovakav čin roditelja predstavlja u konkretnom slučaju i odgovoran odnos prema djetetu. Da roditelji nisu dali svoju suglasnost djelatnici ovog Centra pokrenuli bi izvanparnični postupak pri Općinskom sudu zbog oduzimanja roditeljima prava na život i odgoj, a s ciljem zaštite prava i dobrobiti maloljetnog djeteta – stoji u dopisu koji potpisuje Jadrijev.