Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Predstavljena Tomaševićeva knjiga “Tito u Vatikanu”

22.09.2011. 22:00
Predstavljena Tomaševićeva knjiga “Tito u Vatikanu”


Knjiga novinara Silvija Tomaševića “Toto u Vatikanu – Stepinčev progonitelj kod pape Pavla VI.” predstavlejna je u srijedu navečer u Hrvatskome novinarskom domu u Zagrebu.
 O knjizi su govorili sociolog Ivica Miškulin, povjesničar Tvrtko Jakovina i autor Silvije Tomašević.
 Miškulin smatra kako knjiga svojom građom pokriva mnogo šire područje od samoga posjeta Josipa Broza Vatikanu.
“Za posjet su bile zainteresirane obje strane”, rekao je dodavši kako je Tito tim posjetom nastojao podići politički ugled na Zapadu, dok je Vatikan bio zainteresiran za položaj Crkve u istočnim komunističkim zemljama.
Ocijenio je kako knjiga poticaj za daljnja povijesna istraživanja.
 Po Jakovininim riječima knjiga govori o trećem Brozovu posjetu Zapadu. “Transkript razgovora Brozova susreta s papom Pavlom VI. objavljen je na bugarskom jeziku”, rekao je Jakovina dodavši kako ga je dobavila poljska tajna služba pa je tako, između ostaloga, završio i kod Todora Živkova.
 Tomašević se u knjizi “Tito u Vatikanu – Stepinčev progonitelj kod pape Pavla VI.” (117 str.) bavi prvim službenim posjetom šefa jedne socijalističke države Svetoj Stolici. U 18 tekstova autor piše o detaljima Brozova posjeta, vatikanskim govorima o stradanju biskupa i svećenika u socijalističkim državama te lažnim svjedočenjima špijuna. Na kraju knjige u dodatku objavljeni su prilozi – Titovo obraćanje Papi i Papin odgovor Titu.
 Silvije Tomašević rođen je 1949. u Zagrebu. Dopisnik je Večernjeg lista i HRT-a iz Rima. Objavio je više knjiga, među kojima i knjigu “Ivan Pavao II.”.
 Knjigu je objavio zagrebački nakladnik Profil.