Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Srbija se nije pomirila s porazom

22.09.2011. 22:00
Srbija se nije pomirila s porazom


Izvlačenje ovih optužnica iz srpskih ladica još je jedan od pokazatelja da Hrvatska nije trebala žuriti s abolicijom onih koji su se oružjem digli protiv nje, poručuje Mužanović


Nakon što je srpsko pravosuđe izvuklo nove optužnice za 40 branitelja s područja Istočne Slavonije, reagirao je i predsjednik zadarskog ogranka udruge Zavjet Boris Mužanović. Mužanović je jedan od glavnih organizatora prosvjeda u Haagu na koji idu i zadarski branitelji. Pred polazak se posebice osvrnuo na optužbe nekadašnjih vojnih sudova JNA koje hrvatske branitelje, ali i poznate političare, kao što su Vladimir Šeks, bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić, Branimir Glavaš i drugi, optužuje za kazneno djelo genocida zbog stradavanja 19 srpskih civila.
– Izvlačenje ovih optužnica iz srpskih ladica još je jedan od pokazatelja da Hrvatska nije trebala žuriti s abolicijom onih koji su se oružjem digli protiv nje. Danas imamo situaciju da nam četnici normalno šeću po gradovima koje su razarali. Istovremeno, naše državne službe nisu dovoljno učinile da se procesuiraju zločini počinjeni nad Hrvatima, kaže Mužanović.
Mužanović je posebno ogorčen što optužbe zapravo stižu iz ureda Save Štrbca, prvog čovjeka srpskog Veritasa, koji je utjecao na odluke pravosuđa Srbije. Sporazum sa Srbijom o međusobnom kažnjavanju ratnih zločinaca tako je po Mužanoviću rezultirao izjednačavanjem žrtve i agresora.
– Ne može doći do normalizacije odnosa dok god Srbija ne prizna da su njeni građani radili zločine u Hrvatskoj. Istina je da oni to samo deklarativno priznaju, ali kada dođe obilježavanje Oluje oni za ovu oslobodilačku akciju kažu da je bila zločinačka. Iza svega stoji istina da se Srbi ne mogu pomiriti s činjenicom da su izgubili rat protiv Hrvatske i da su u tom istom ratu bili agresor. Hrvatska u tom istom ratu nije prelazila Savu i Dunav, niti ratovala ubijajući Srbe u njihovoj državi, ističe Mužanović.


Arbanas ne želi riskirati odlaskom u Haag




Predsjednik HVIDRA-e Zadar Ivica Arbanas neće sudjelovati u prosvjedu hrvatskih branitelja u Den Haagu. Prema našim saznanjima, Arbanasovo ime nije na posljednjoj listi 40 hrvatskih branitelja optuženih za genocid. I iz Ministarstva pravosuđa RH kažu da Ivica Arbanas može slobodno putovati u Den Haag. Glasnogovornica Ministarstva nam je rekla da se nekadašnji zapovjednik obrane Vukovara ne traži niti po optužnici, a niti je na Interpolovoj listi osoba koje se traže zbog ratnog zločina. Kako smo doznali od potpredsjednika zadarske HVIDRA-e Klaudija Vidajića, Arbanas ne želi riskirati sudbinu Tihomira Purde i uhićenje po srpskoj optužnici.