Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Susret kao duhovna obnova

22.09.2011. 22:00
Susret kao duhovna obnova


I ovaj susret Kursilja u Zadru možemo shvatiti kao duhovnu obnovu, rekao je mons. Ivan Mustać


U Zadru se od 22. do 25. rujna u Nadbiskupskom sjemeništu “Zmajević” u Zadru održava Međunarodni Susret europskih tajništva Kursilja (GECC) na temu “Djelovanje kursiljista u njihovom životnom okruženju”. Sudionici ovog velikog događaja su predstavnici nacionalnih tajništva Kursilja iz Italije, Austrije, Njemačke, Mađarske, Češke, Španjolske, Portugala, Gibraltara, Nizozemske, Irske te predstavnici nad/biskupijskih tajništva iz cijele Hrvatske i BiH. Susret organizira Koordinacijski odbor Europskih tajništva, a domaćin je Kursiljo Zadarske nadbiskupije u suradnji s Tajništvima nad/biskupijskih Kursilja u Hrvatskoj te suradnicima Tajništava Kursilja iz BiH.
 Program je započeo misnim slavljem u četvrtak u katedrali Sv. Stošije u Zadru koje je predvodio mons. Ivan Mustać, koordinator za crkvene pokrete, udruge i zajednice u Zadarskoj nadbiskupiji. Na svetoj misi uz desetak svećenika bili su i don Andrija Vrane, pokretač i voditelj Kursilja u Hrvatskoj te don Anđelko Buljat, povjerenik za Kursiljo u nadbiskupiji. Mons. Mustać i don Andrija Vrane su pozdravili sudionike na talijanskom, engleskom i njemačkom jeziku. Okupljenima se prigodnim riječima na kraju euharistije obratio i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.
– Naš narod ima ovo iskustvo iz Starog zavjeta. Izraelski narod je došao iz zatočeništva iz babilonskog sužanjstva i odmah su započeli obnavljati svoje kuće. U nedavnoj povijesti i mi imamo isto takvo iskustvo kad smo imali veliki dio naše domovine porušen. Crkva je tada vidjela da je naša prvenstvena zadaća obnoviti crkve i provoditi duhovnu obnovu. I ovaj susret Kursilja u Zadru možemo shvatiti kao duhovnu obnovu, rekao je mons. Ivan Mustać.
U subotu 24. rujna u pastoralnom centru Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru održava se Nacionalna ultreja Kursilja s početkom u 10 sati u sklopu Susreta europskih tajništva Kursilja. Zajedničko euharistijsko slavlje u župnoj crkvi na Belafuži je u 18 sati nakon svjedočenja kursiljista.