Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sutra čitanje poezije u LiBar-u

22.09.2011. 22:00
Sutra čitanje poezije u LiBar-u


Zadar će sutra, zajedno s još 450 gradova u svijetu, sudjelovati u jednoj od najvećih globalnih akcija čitanja poezije “100 000 pjesnika za promjene”. U ovoj akciji koja se održava već deset godina, u gotovo više od sto država u svijetu, ove godine, s pet gradova: Zagreb, Rijeka, Umag, Split i Zadar, sudjeluje i Hrvatska. Organizator skupa u Zadru je “ZaPis”, udruga neafirmiranih zadarskih pisaca, a pjesnici će se okupiti danas, u 12 sati u LiBaru u dvorištu Gradske knjižnice Zadar.
– Sve je krenulo s organizacijom World Poetry Movement, a cilj je bio okupljanje ljubitelja poezije, njihovo upoznavanje i druženje te promicanje književnosti. Pokret “100 tisuća pjesnika za promjenu” ujedinit će pjesnike na cijelom planetu kako bi se potaknula globalna solidarnost, ali i potreba za društvenim i političkim promjenama, ne u smislu bavljenja politikom, nego u smislu poticanja komunikacije i druženja, stvaranja književne scene, rekla je Iva Pejković, članica ZaPisa i glavni pokretač događaja u Zadru.
Osim u Zadru u akciju će se uključiti brojne zemlje svijeta, od Afganistana preko Brazila, Kanade, Kostarike, Francuske, Gane do Zimbabvea. Pjesme će se čitati na različitim lokacijama, od gradskih parkova, trgova, kafića, do knjižnica, a počet će točno u podne. Inicijativa za ovu akciju u Hrvatskoj počela je u Zagrebu.
– Akcija je naravno počela u Zagrebu s ljudima iz Goranovog proljeća, a kako je ideja tako dobra proširila se kao zaraza na Rijeku, Umag, Split i Zadar. Preko facebooka smo saznali za događaj i naravno odmah to prepoznali kao nešto što ZaPis želi promicati u Zadru. Želimo promicati i organizirati književna događanja koja su neobična, nisu ukalupljena u obično čitanje poezije rezervirano samo za pojedince. Našoj se akciji mogu priključiti svi koji vole poeziju, a poezija koja se čita može biti autorska ili omiljeni stihovi najdražih pjesnika. Mi ćemo danas u podne biti u LiBaru, a svi koji nam se žele pridružiti su dobrodošli, kaže Iva.
Akcija ZaPisa koja će se odvijati u Zadru uvrštena je i u službeni program na stranicama World Poetry Movement. Mjesto događanja je LiBar, sutra točno u podne, a pozvani su svi koji žele doći.