Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Sve više tumora povećava troškove bolnice!

22.09.2011. 22:00
Sve više tumora povećava troškove bolnice!


Raste broj oboljelih od različitih tumora. Njihovo liječenje je jako skupo, a zahvaljujući napretku koji je posljednjih godina postignut u zadarskoj Općoj bolnici, pacijenti ostaju u Zadru gdje imaju odgovarajuću terapiju, kaže dr. Nakić


Nakon što je 2010. završila u minimalnom plusu od 18 tisuća kuna, zadarska Opća bolnica u prvih šest mjeseci ove godine negativno posluje. Ovogodišnji minus, ostvaren u prvom polugodištu iznosi više od pet milijuna kuna, a ako se zbroji dugu od 52 milijuna kuna, nagomilanom tijekom ranijih godina, ukupni minus zadarske Opće bolnice zaključno s 30. lipnjem je oko 57 milijuna kuna.
Lijekovi i kemoterapija
Navedene negativne brojke potvrđuju činjenicu da mjesečni limit od 16,5 milijuna kuna, koji je zadarskoj Općoj bolnici odredio u sklopu racionalizacije hrvatskog zdravstvenog sustava ministar Darko Milinović, nije dovoljan za pozitivno poslovanje najveće zdravstvene ustanove u Zadarskoj županiji. Dr. Dario Nakić, ravnatelj zadarske Opće bolnice, pojašnjava da se u prvih šest mjeseci ove godine, mjesečno stvara oko milijuna kuna novog duga.
 – Iako smo prošlu godinu uspjeli završiti u plusu, u tekuću godinu zakoračili smo s negativnim trendom poslovanja. Do kraja lipnja ove godine uspjeli smo nagomilati više od pet milijuna kuna duga jer mjesečni limit od 16,5 milijuna kuna nije dovoljan za pokrivanje naših troškova koji su znatno veći nego prošle godine, kaže dr. Nakić, pojašnjavajući da se najviše troši na lijekove i medicinske potrepštine.
Govoreći o potrošnji lijekova, dr. Nakić prije svega misli na jako skupe lijekove i kemoterapiju kojima se liječe pacijenti koji boluju od malignih bolesti. Broj pacijenata s malignim bolestima je u stalnom porastu, a većina njih, za razliku od ranijih godina, ostaje se liječiti u zadarskoj Općoj bolnici. Prije su navedeni pacijenti putovali u bolničke kliničke centre u Zagrebu, a otkako je Opća bolnica Zadar proširila spektar svojih usluga, odnosno medicinskih zahvata i sveukupno zdravstvenu skrb podigla na višu razinu, oni ostaju u Zadru.
Iz tog razloga, kako tvrdi dr. Nakić, povećao se i broj pacijenata u zadarskoj Općoj bolnici.
Regionalni status
– Raste broj oboljelih od različitih tumora. Njihovo liječenje je jako skupo, a zahvaljujući napretku, koji je posljednjih godina postignut u zadarskoj Općoj bolnici, pacijenti ostaju u Zadru gdje imaju odgovarajuću terapiju. Osim liječenja malignih bolesti, uveli smo i brojne druge zahvate, koji se do sada nisu radili u našoj bolnici, tako da imamo, odnosno obrađujemo mnogo više kompliciranih slučajeva nego ranijih godina. Sve to u konačnici rezultira povećanjem troškova, a mjesečni limit i dalje ostaje isti, govori dr. Nakić, dodajući da je za posebno skupe lijekove u ožujku ove godine potrošeno 1,2 milijun kuna više nego u istom razdoblju prošle godine.
Iako jedan dio troškova financira Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, a drugi dio zadarska Opća bolnica, mjesečni limit nije dovoljan za pokrivanje troškova. U usporedbi s drugim bolnicama, koje imaju regionalni status kao i zadarska Opća bolnica, troškovi u Zadru su daleko veći dok su izdaci za zaposlene jednaki ili čak manji.
– Uz maksimalnu racionalizaciju potrošnje i mjesečni limit od 16,5 milijuna kuna, jednostavno ne možemo pratiti troškove koji se stvaraju u zadarskoj Općoj bolnici. Mjesečno, ove godine, redovito imamo oko milijun kuna minusa. Da nam se plati sve što fakturiramo, takvog minusa ne bi bilo. No u ovakvoj situaciji to ne možemo očekivati, niti tražiti povećanje mjesečnog limita, vrijeme je takvo da moramo biti realni, zaključuje dr. Nakić. Zadovoljan sam što su plaće zaposlenicima redovito isplaćene i što smo ispunili sve obveze prema njima. Također smo kvalitetno obavili posao prema pacijentima, zbog čega sam vrlo zadovoljan, zaključio je Nakić.


Avberšek: Zadarska bolnica “zapošljava prema boji očiju i muti s lijekovima”




U hrvatskom zdravstvu vlada nered, nerad i neodgovornost, poručila je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva, Spomenka Avberšek, na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu. Ministru zdravstva zamjerila je neuspjeh u financijskoj stabilizaciji zdravstvenog sustava, tvrdeći da svi kliničko-bolnički centri, kliničke bolnice i klinike osim jedne i dalje posluju negativno. Kao primjer bolnice-gubitaša navela je zadarsku opću bolnicu, koja – kako tvrdi – posluje s 12 milijuna kuna gubitka, a pritom “zapošljava prema boji očiju i muti s lijekovima”. (LJ. B. M.)