Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Večer uz Balaševića vratila poeziju u Zadar

22.09.2011. 22:00
Večer uz Balaševića vratila poeziju u Zadar


Đorđe Balašević vratio je poeziju u Zadar na velika vrata. Naime, u četvrtak je u caffe baru JazzVa održana prva Večer poezije četvrtkom za koje se organizatori nadaju da bi mogle postati tradicija. Organizatorice Kristina Lučin i Silva Žabo odlučile su pokrenuti projekt koji će vratiti poeziju u Zadar i to čitanjem autora po izboru posjetitelja. Prva večer počela je svegeneracijskim Đorđem Balaševićem, a da organizatorice nisu pogriješile svjedoči i zavidna brojka od 60-ak posjetitelja koji su došli čitati ovog popularnog pjesnika i pjevača.
– Htjeli smo organizirati nešto što bi okupljalo ljubitelje poezije u ovom gradu jer smatramo da je to nedostatak Zadra u kojem je kultura slabo zastupljena. Projekt je osmišljen tako da se iz četvrtka u četvrtak u caffe baru JazzVa predstavi bilo pjesnik, bilo pjevač, gdje će ljudi čitati svoje omiljene pjesme i odlomke. S obzirom na popularnost pjesama Đorđa Balaševića u nas, ali i u svijetu i njegovu omiljenost među publikom odabrali smo njega za našu prvu večer, rekla je Žabo.
Večer je otvorena kratkim uvodom u Balaševićev život i biografiju, a čitanje poezije teklo je sasvim spontano. Podijeljeno je nekoliko knjiga Balaševićeve poezije koje su išle od ruke do ruke dok su okupljeni čitali poeziju. Iako je početak čitanja, najavljen za 19 sati, malo kasnio okupljenima nije smetalo čekati, a pjesme su se čitale do iza 23 sata. Kako je istaknula Lučin projekt je naišao na tako dobar odaziv te bi se čak mogao i proširiti, te se razmišlja o ideji da se uz čitanje poezije na videoprojektoru puštaju i koncerti autora koje čitaju.
Organizatorice su projekt osmislile tako da posjetitelji sami biraju kojeg bi pjesnika željeli čitati. Stoga su na blogu i facebook stranici caffe bara postavili anketu s tri pjesnika između kojih čitatelji biraju. Anketa traje od petka do ponedjeljka, a do utorka će na stranicama biti objavljen pjesnik koji će se čitati na idućem susretu.