Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vrhovni sud im prepolovio zatvorske kazne

22.09.2011. 22:00
Vrhovni sud im prepolovio zatvorske kazne


Ivan Smirčić bio je osuđen na pet i pol godina, a sada je pravomoćno osuđen na tri godine zatvora. Zoran Šolaja, koji je “izronio” kilogram kokaina pokraj otoka Škarde, bio je osuđen na šest i pol godina, no pravomoćna presuda sada glasi – dvije godine zatvora


Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je pravomoćne presude i gotovo prepolovio zatvorske kazne dvojici Zadrana koji su bili osuđeni za dilanje oko kilograma kokaina “izronjenog” u moru kod otoka Škarde.
Riječ je o Ivanu Smirčiću (39) porijeklom s otoka Ista, koji je sredinom veljače ove godine na Županijskom sudu u Zadru bio osuđen na pet i pol godina, a sada mu je kazna umanjena i pravomoćno je osuđen na tri godine zatvora u što mu se naravno, uračunava i vrijeme provedeno u pritvoru zadarskog Istražnog centra.
Njegov pet godina stariji “kompanjon” Zoran Šolaja uskoro bi mogao i na slobodu jer mu je zatvorska kazna sa šest i pol godina umanjena za pune četiri i pol godine, odnosno Vrhovni sud mu je suda dosudio “samo” dvije godine zatvora.
Što se pak, tiče trećeg koji je bio “u igri”, 33-godišnjeg Mateja Komača, on je i na Županijskom sudu u Zadru bio oslobođen od optužbe, a s obzirom da zadarsko tužiteljstvo nije uložilo žalbu na presudu, ona je pravomoćna i o njoj Vrhovni sud nije ni trebao odlučivati.
A, optužnicom Županijskog državnog odvjetništva, Zoranu Šolaji koji je koncem 2009. godine čisteći morsku obalu otoka Škarda pronašao oko kilogram kokaina, na teret se stavljalo da je od te količine 400 grama prodao Smirčiću koji mu je za to platio 14 tisuća kuna i 900 eura. Prema optužnici, Smirčić je taj kokain potom preprodavao ovisnicima u Zadru, a tužiteljstvo je smatralo kako se trgovalo i u stanu Mateja Komača u Zadru. Policija je naime, početkom svibnja lani kod Smirčića pronašla ostatak novca zarađenog prodajom droge te još i 22,80 grama kokaina te šest tableta metadona.