Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

S malo para i puno srca bestiVal osvojio Zadrane

22.09.2013. 22:00
S malo para i puno srca bestiVal osvojio Zadrane


Festival, kojem je ovo prva godina, privukao je toliki broj publike da je iznenadio čak i organizatore, koji su u projekt krenuli s “malo para” i puno srca


Zadarski književni festival, KaLibar bestiVal pokazao se kao pun pogodak, i više od toga. Tri dana književnosti u Zadru, brojni poznati gosti: od Mime Simić, Nore Verde, Suzane Matić, Ive Balenovića, Emira Imamovića Pirkea, Marka Tomaša, Predraga Lucića, Borisa Dežulovića, Damira Avdića do Sinana Gudževića, koncerti, izložbe, eksluzivne promocije i čitanja, napravili su malu revoluciju, a festival, kojem je ovo prva godina, privukao je toliki broj publike da je iznenadio čak i organizatore, koji su u projekt krenuli s “malo para” i puno srca.
Kao organizatori festivala potpisuju se nakladnička kuća Algoritam i lokalna književna udruga ZaPis, a kako je istaknuo direktor festivala, Algoritmov urednik Kruno Lokotar, upravo ta lokalna scena važan je kotačić za uspjeh i uopće osnova za organizacijom jednog ovakvog festivala u Zadru. No, nisu se knjige samo čitale, već i kupovale, “po posebno povoljnim cijenama” kako je više puta istaknuo Lokotar, na štandu Algoritma gdje su uz svoja izdanja prodavali i izdanja drugih nakladnika – važno je bilo samo da se radi o hrvatskim piscima, s predznakom suvremeni i kvalitetni.
Treći, i posljednji dan festivala bio je rezerviran za dvojac u hrvatskoj književnosti koji predstavlja poseban fenomen u hrvatskoj literaturi. Predrag Lucić i Boris Dežulović, možda i najpoznatiji po satiričkim novinama Feral Tribune u kojima su secirali sve društvene pojave i događanja u Hrvatskoj, bez cenzure. Najpoznatiji dvojac satiričko-parodijskih djela u Hrvatskoj izveo je u Zadru svoje popularne melodije, ovoga puta na rasporedu su bile Melodije sela i Brisela. Prije toga, o fenomenu Predraga Lucića i njegove tri “čitanke”, druga je objavljena u dvije knjige, govorio je klasični filolog, pisac, prevoditelj (…) Sinan Gudžević koji je o ovoj Lucićevoj trilogiji: Sun Tzu na prozorčiću, Bezgaća povijesne zbiljnosti 1 i 2 te Guske u magli, napisao knjižicu eseja Protiv svih nastava – Parodije Predraga Lucića.
– Ono što je Predrag Lucić napravio s ovim svojim knjigama, računajući i prvu Haiku haiku jebem ti maiku, objavljenu u Feralovoj biblioteci, jedinstvena je pojava u Europi. Istraživao sam dugo cijeli taj fenomen parodiranja, prerade tekstova i u posljednjih sto-dvjesto godina u Europi nisam mogao naći da postoji plodniji autor na tom polju. To što je ta pojava u Hrvatskoj potpuno ignorirana i marginalizirana druga je stvar, u toj priči Lucić je ostao jedna subverzivna pojava, a radi se o, po mom mišljenju, jednom jedinstvenom slučaju – pojasnio je Gudžević
Nakon predstavljanja knjige na pozornici se Luciću pridružio Dežulović, a Poljana Branka Stojakovića gdje se festival odvijao na otvorenom sva tri dana, do tog je trenutka bila popunjena. Dvojac je na tapetu donio sve važnije događaje od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, s posebnim naglaskom na ceremoniju svečanosti u noći ulaska naših dužnosnika.