Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zvučna terapija u kupoli na Forumu

22.09.2013. 22:00
Zvučna terapija u kupoli na Forumu


U sklopu Multimedijalnog kampa koji se održavao u proteklim danima u Zadru, u geodezijskoj kupoli koja je izgrađena na radionicama tijekom kampa i smještena na prostoru Bazilike na zadarskom Forumu održan je koncert tibetanskih zdjela. U opuštajućoj atmosferi, nakon održane joge, sudionici kampa mogli su se u zalazak sunca opustiti i liječiti auru uz iscjeljujuće zvuke tibetanskih zdjela u izvedbi Krune Jošta iz UKE Varaždina. Jošt je tehniku učio u Zagrebu od Zorana Malena, majstora tibetanskih zdjela i gongova.
– Tibetanske zdjele izrađuju se od sedam do devet metala u Tibetu, a do nas dolaze raznim putevima i koriste se u svrhu zvučne terapije. Svojim zvukom ne samo da opuštaju nego i suptilno djeluju na naše postojanje i na taj način nas liječe, pojasnio je Jošt. Terapija tibetanskim zdjelama traje između 45 minuta do sat vremena, a i u Zadru je određeni broj sudionika odlučio iskoristiti ovu priliku te su opušteno, ležeći zatvorenih očiju unutar kupole, uživali u koncertu oko sat vremena.
Multimedijalni kamp u Zadru organiziran je u suradnji udruga Zadar snova i UKE Varaždin, a cilj je bio u vidu jednog otvorenog prostora kroz brojna događanja uključiti i lokalne umjetnike i stanovništvo gdje bi geodezijska kupola postavljena 18. rujna poslužila kao svojevrsni umjetnički laboratorij.
– Bilo je puno publike koja se zanimala što se to događa unutar kupole, ali ono što je nama posebno drago je da je jako puno lokalnih ljudi sudjelovalo u cijelom ovom multimedijalnom kampu, od projekcija filma, slobodnog radija, čuvanja kupole po noći i drugih programa, jer upravo ta pomoć lokalne sredine je ono što je najvažnije, zaključio je Jošt zadovoljan odjekom kampa u Zadru.