Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

“Ne mogu vjerovati”

22.09.2016. 22:00


ŠTO ĆE BITI AKO NESTANE HRT-a?
Ovih se dana nešto često spominju problemi vezani uz Hrvatsku televiziju. Najavljuje se dakle da će pod utjecajem nekih političkih segmenata, doći do smanjenja tv-pretplate na što HRT najavljuje drastično rezanje tv-programa, ukidanje lokalnih studija (u to vjerojatno ulazi i ovaj naš zadarski) i slične stvari. Većina ljudi na to odmahuje rukom i baš ih briga za najavljene sankcije, ali, ako pogledamo realno, nije to baš tako jednostavno. Naime, Hrvatska televizija možda u nekim segmentima ne spada u najgledanije, ali to naravno nije mjerilo kvalitete ponuđenog programa, a mi, ako ćemo biti iskreni i realni, moramo priznati da je njen program ipak najbolji. Ako na televizijski program gledamo na nešto što bi osim za zabavu trebalo služiti za obrazovanje i kulturno uzdizanje, onda je HRT u tom smislu daleko ispred konkurenata.
Na privatnim televizijama kao prvo, nema Đele Hadžiselimovića da odabire, a to je već ogroman adut HRT-a. Nadalje, samo na HRT-u možete vidjeti i neki umjetnički vrjedniji film koji se ne sastoji od jurnjave, pucanja i da sada ne nabrajam čega sve ne. Tu su i onda i tzv. rialitiji, tj. farme, big brotheri i ostale bedastoće za ljude niže inteligencije i obrazovanja, a kojih na HRT-u nema. Tu su i koncerti, stvari izvučene iz bogate arhive i sve ostalo što je lijepo pogledati i zanimljivo. Netko će na to reći da je lako meni jer nemam televiziju, ali oni koji imaju i plaćaju pretplatu imaju razloga da se bune, jer da je zbilja preskupo. Iskreno, više sam puta nastupao u njihovim emisijama i uvijek su mi pošteno platili i imao sam više koristi od HRT-a nego oni od mene, ali svejedno mislim da se u nekim slučajevima novac troši nekritično i da bi se moglo na neke stvari malo i pripaziti. Dakle, treba se dogovoriti i riješiti stvar na opće zadovoljstvo, na korist i njima i nama.
AUTOMOBIL – LJUDOŽDER
 Svi televizijski programi naše bogate i prebogate zemlje, kako na nacionalnom tako i na lokalnoj razini imaju emisije o automobilima. Prosječni stanovnik Hrvatske ionako jako često kupuje nove automobile pa je red da mu se prikaže što se nudi. Naravno, u obzir dolaze samo najskuplji modeli jer, bože moj, ima se para, ima se s čim. I tako, dok nesretnici napasaju oči, mislim kako je to i razumljivo. Svi vole gledati filmove s prekrasnim ženama koje ne mogu imati, živote koje ne mogu živjeti, pa neka. Ono što me fasciniralo je predstavljanje novoga modela jednog auta, koji pazite sada: “ima haubu koja se diže naletom na pješaka”. Kako to? Prvo i prvo, ispada da je cilj svojim novim autom oboriti pješaka. Ako se diže prednjim djelom znači li to da pješak upadne u prostor za motor, poklopac se spusti i ovaj biva prožvakan, ili, u slučaju da se podiže stražnjim djelom haube, baca nesretnika pod kotače da ga bolje pregazimo. Ponekad je teško razumjeti neka egzistencijalna pitanja.
NE MOGU VJEROVATI DA ONI JOŠ UVIJEK NE MOGU VJEROVATI
Ako je nešto beskonačno onda su to ljudska glupost, postizborne koalicije i naravno, repriziranje serije “Krv nije voda” na RTL-u. To nije ni čudno s obzirom koliko je epizoda uopće snimljeno, a ta brojka je zastrašujuća. A koliko ih ima to je jako teško odrediti. Na internetu su navedene po sezonama, ali nekako mutno pa je teško izbrojati, a ja bih onako odoka rekao da ih ima između 150 i 200, što je u svakom slučaju zastrašujuća brojka. Ono o čemu se već govorilo u ovoj kolumni, to je upravo nevjerojatan broj ponavljanja fraze “ne mogu vjerovati” koja se izgovara u svakom kadru, a ponekad i više puta. Svi su zapanjeni i užasnuti, nemilo iznenađeni i nije im jasno kako se to baš njima moglo dogoditi. S druge strane – svi su glumci natrušfdgjhvci (koja čudna riječ) što znači da nisu školovani glumci. Oni uistinu glume grozno i neprirodno, ali mali je problem u tome što kada promijeniš program i naletiš na neku seriju s “pravim” glumcima i ne vidiš neku razliku u glumi. Meni je pak žao što i mene ne pozovu da odigram neku epizodu jer bi se odlično snašao u nekoj ljubavnoj drami. Žao mi je samo što su neke odlične teme već obrađene. Pogledajte samo naslove epizoda (našao na internetu – nisam gledao): – “Otac nakon bankrota pokušava opljačkati vlastitu kći”; -“Zet ženskar? Sestra sigurna u to”; – “Raskalašena majka terorizira sina i njegovu djevojku”; – “Taksi vozačica ima neugodna iskustva s dadiljama”; -“Ljubomornim ispadima otjerala zgodnog supruga” (to je dobra uloga za mene); -“Mladog radnika šefica prisiljava na seks” (za ovu sam ulogu pak stvoren). Eto, to je to, a ja ne znam što redatelji više čekaju.