Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadranka Korana Serdarević dobila “Ranka Marinkovića”

22.09.2016. 22:00
Zadranka Korana Serdarević dobila “Ranka Marinkovića”


“Nemoj me ubuduće razočarati, ova ti je stvarno dobra”, rekao je Milivoj Solar Zadranki sa zagrebačkom adresom Korani Serdarević kad je 2013. prvi put dobila nagradu “Ranko Marinković” za najbolju kratku priču.
– Danas (jučer, pr.a.) kad sam stala pred njega, koji mi je simbol mog obrazovanja uopće, znala sam da bar u ovom trenu nisam razočarala. Uz mene je bila i moja profesorica Julijana Matanović, za stolom i profesor Pavao Pavličić, i razmišljala sam kako sam davne 2000. upisala književnost da mogu slijediti svoju strast i živjeti ono što me zanosi, a i razmišljala sam o studentima koji danas stoje pred zaključanim fakultetom i dižu glasove za isto. Pisanje mora odgovoriti na trenutak, a meni se dogodi da odgovori prije nego ja uopće postavim pitanje, rekla je Serdarević nakon što je po drugi put pobijedila na jubilarnom, 50. natječaju Večernjeg lista. 2013. godine Serdarević je bila treća žena koja je osvojila tu nagradu u nešto manje od 50 godina, a ovoga puta ona je prva žena koja je tu nagradu osvojila dva puta.
Članove prosudbenoga povjerenstva Seida Serdarevića i Milivoja Solara osvojila je proča “Molim vas, pričekajte”, dok su iza Korane na drugom mjestu Julijana Matanović s pričom “Jedna ruka i dva udarca”, a na trećem književnik Stjepan Tomaš za priču “Čovjek koji je volio ptice”. Prva nagrada pobjednici donosi deset tisuća kuna, druga osam, a treća pet tisuća kuna.
– Ova nagrada došla mi je u dva ključna trenutka, što se tiče pisanja, prvi je bio neka vrsta samopozdanja za to da konačno pošaljem u svijet svoje priče, a drugi da, s obzirom da sam na neplaćenom dopustu i završavam svoj roman, uz pomoć nagrade vjerujem da postoji način da se ta tri mjeseca financiram upravo pisanjem. Iz moje perspektive, Večernji je mecena mom romanu, drugi put su mi dali zalet i zato im hvala, zaključila je Zadranka koja iza sebe ima i debitantsku zbirku priča “Nema se što učiniti”.
Prosudbeno povjerenstvo ocijenilo je kako priča Korane Serdarević slika dvije različita suprotstavljene scene. Liječnik neosjetljiv za pacijente u čekaonici im poručuje Molim vas, pričekajte, a nedostatak te neosjetljivost kompenzira u odnosu prema svom kućnom ljubimcu – psu. Kad zbog njegove bolesti dolazi veterinaru, dočekuje ga poruka: Molim vas pričekajte.
 Julijana Matanović u svojoj priči tematizira probleme djece rastavljenih roditelja, a Stjepan Tomaš piše o životu čuvara ptica u Kopačkom ritu. Dobitnicima su nagrade uručene jučer u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.