Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Pisac i strastveni surfer

Autor: Nikola Markulin

22.10.2008. 22:00
Pisac i strastveni surfer

Foto: Irena JURJEVIĆ



U sklopu projekta “Zadar, rezidencija za europske pjesnike” koji je Grad Zadar pokrenuo u suradnji s Festivalom europske kratke priče i nakladničkom kućom ‘Profil international’ u srijedu je navečer na Sveučilištu u Zadru gostovao Willy Uribe, španjolski, preciznije baskijski, pisac i profesionalni fotograf. Njegov posjet Zadarskom sveučilištu organizirao je Odjel za francuski jezik i književnost, odnosno Studij španjolskog jezika i književnosti. Posjet je protekao u više nego intimnom ozračju u odavno ne toliko studentima ispunjenoj studentskoj kantini.
Willy Uribe rođen je 1965. godine u Bilbau. Počeo je pisati sa svega 12 godina, a adolescentsku strast za skitnjom nadopunio je olovkom i fotografskim aparatom, ali i daskom za surfanje, jer Willy je i strastveni surfer. Posjetio je tako mnoge krajeve svijeta, a o utiscima tih posjeta govore i Willyjeve fotografije. Objavio je dvije zbirke pripovjedaka „Razbarušene priče” 1986. godine (Cuentos revueltos) i „Grad Bilboa” 1998. godine (Ciudad Bilboa), zbirku članaka i priča ispunjenih surferskim pustolovinama „Salitrene kronike” 2003. godine (Crónicas de salitre) te romane „Nanga” 2006. godine i „Znam da je moj otac govorio” 2008. (Sé que mi padre decía). Uribe danas radi kao neovisni autor i fotograf za brojne časopise koji se bave surfom i putovanjima.
Osim svojih priča koje je na španjolskom pročitao i prokomentirao, Uribe je u Zadru predstavio svoje fotografije, prenijevši tako u studentsku kantinu duh egzotičnih zemalja, te svoj posljednji roman „Sé que mi padre decía”.