Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Knjigama treba dati prostora

22.10.2010. 22:00
Knjigama treba dati prostora


Raspolažemo prostorom površine stotinu metara četvornih, a prema standardima prostor bi trebao biti tri puta veći, kaže ravnateljica Seka Antonina. No to nije jedini problem s prostorom jer je prostor u vlasništvu Grada Paga, a Gradska knjižnica kao samostalna ustanova morala bi imati svoj prostor


Gradska knjižnica Pag uskoro će navršiti trideset godina postojanja, a uz to je i Mjesec hrvatske knjige i to je dovoljan razlog za posjet instituciji koju rado posjećuju i djeca i odrasli što potvrđuje i broj od 604 člana. Sa 18.011 naslova Gradska knjižnica Pag je na četvrtom mjestu u Zadarskoj županiji, a stalno se nabavljaju nove knjige tako da je od siječnja do sredine listopada ove godine upisano 967 novih naslova.
 – Vrlo smo zadovoljni jer smo po broju naslova četvrti u Zadarskoj županiji, iza Zadra, Benkovca i Biograda, imamo velik broj članova, a knjižnica je dobro opremljena i zadovoljava sve suvremene standarde. Imamo elektronički katalog pomoću kojeg se lako pronalaze naslovi, a svaki član Gradske knjižnice može sam kod kuće pogledati naslove. Zadovoljni smo i suradnjom s Gradskom knjižnicom Zadar s kojom razmjenjujemo podatke, kaže Seka Antonina, ravnateljica Gradske knjižnice Pag.
Dok prof. Antonina sjedi za računalom, marljivo bilježeći nove naslove, knjižničarka Ljiljana Festini stoji za prijemnim pultom, spremno odgovara na upite članova, pronalazi tražene knjige, a onima koji nisu sigurni što bi htjeli čitati preporučuje razne naslove. Ljiljana Festini navodi kako članovi knjižnice traže razne naslove i u tome nema pravila. No neke se knjige posuđuju više od ostalih. Tako najmlađi članovi najčešće posuđuju knjigu “Čarobne kućice” Mary Pope Osborne, među učenicima najtraženija je trilogija “Sumrak” Stephenie Meyer, a među odraslima trilogija “Millennium” Stiega Larssona.
 – Imamo i zavičajnu zbirku u kojoj se nalaze knjige autora iz Paga i knjige u kojima je tema Pag i ta je zbirka našim članovima vrlo zanimljiva, knjige iz zavičajne zbirke rado posuđuju i djeca i odrasli, kaže Ljiljana Festini.
U nabavi novih knjiga ove su godine pomogli Ministarstvo kulture sa 50.000 kuna, Grad Pag sa 10.000 kuna, a za nabavu knjiga iskorišteno je i 25.000 kuna prikupljenih od članarine. Za plaće djelatnika i za održavanje knjižnice sredstva su osigurana u gradskom proračunu. U Gradskoj knjižnici su sa svim zadovoljni osim s prostorom premda nedovoljno upućenom u način rada knjižnice kao i u zakonske standarde sve izgleda dovoljno prostrano, ugodno i lijepo.
– Raspolažemo prostorom površine stotinu metara četvornih, a prema standardima prostor bi trebao biti tri puta veći. Prostor je skučen i prilikom pronalaženju knjiga gubi se dosta vremena, kaže prof. Antonina.
No to nije jedini problem s prostorom. U izvješću Službe za društvene djelatnosti Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji koja je izvršila inspekcijski nadzor knjižnice navodi se kako bi prostor morao biti u vlasništvu Gradske knjižnice.
 – Prostor je u vlasništvu Grada Paga, međutim Gradska knjižnica je samostalna ustanova i morala bi imati svoj prostor, kaže prof. Seka Antonina.
U izvješću Službe za društvene djelatnosti pohvaljuje se rad djelatnika i organizacija i uređenost knjižnice. Antonina navodi kako se stalno radi na poboljšanju rada knjižnice, a uskoro će se uvesti automatska posudba. Članovi će imati iskaznice s bar kodom i sami će uzimati knjige.


 POVIJEST KNJIŽNICE




Gradska knjižnica Pag utemeljena je u siječnju 1981. godine i na početku rada u knjižnom fondu je bilo 2.160 knjiga, a u prvoj godini rada knjižnica je imala 250 članova. U početku je djelovala u sklopu SIZ-a kulture Općine Pag, zatim u sklopu Centra za kulturu i informacije Pag, a od 2004. godine djeluje kao samostalna ustanova.