Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Još se ne zna tko je bio Gorki

Autor: Valentina Mlađen

22.10.2012. 22:00
Još se ne zna tko je bio Gorki

Foto: GK Zadar



Nakon tri desetljeća Zadar je opet ugostio jednu od najkompleksnijih osoba hrvatskog teatra, čiji bi život i sam mogao biti postavljen na kazališne daske, Mani Gotovac. Ona je u Zadru, u Gradskoj knjižnici, predstavljala svoj autobiografski roman “Fališ mi” koji je izišao u dva dijela i četiri godišnja doba u izdanju Profila.
U drugom dijelu romana koji je predstavljala u Zadru Mani je progovorila o svom dramatičnom odnosu s rodnim Splitom i vremenu kada ga je odabrala u teškom životnom trenutku, a kada je imala priliku voditi i jedan teatar u Barceloni. Kao intendatica HNK često je bila proganjana, a priznala je kako je zbog toga neko vrijeme i pila. Mani je progovorila i o vremenu kada je pala kao hrvatska nacionalistkinja zbog kritike prema Krležinom Kristoforu Kolumbu.
Ono što možda i najviše intrigira javnost, a o čemu je Mani govorila i u drugom dijelu romana jest odgovor na pitanje tko je Gorki, poznata javna ličnost kojeg je Mani otkrila samo pod tim pseudonimom i ujedno čovjek s kojim je imala ljubavnu vezu kada je on bio oženjen, a i ona. I na predstavljanju u Zadru istaknula je kako odgovor na to pitanje neće dati jer nema smisla da pate oni koji su voljeli Gorkoga kao i ona.