Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Komunalno društvo nije briga kradu li vodu, samo šalje račune

Autor: Suzana Bandić

22.10.2012. 22:00
Komunalno društvo nije briga kradu li vodu, samo šalje račune


Poslušali smo te savjete i ubrzo primijetili da se naš sat okreće i nama “nabija” kubike kada naš susjed otvara vodu. To smo prijavili u Komunalno društvo Pag, ali su nas oni uvjeravali da je sat u redu te da njih krađa ne interesira, priča Biljan
Gotovo da nema institucije kojoj se zbog problema s vodom u posljednjih pet godina nije obratila mještanka Miškovića na otoku Pagu, Gordana Biljan. No usprkos naporima i njezinoj upornosti da istjera pravdu, pokazalo se da je to borba s vjetrenjačama. Zbog toga je odlučila sa svojom pričom izići u javnost u nadi, ne da prozove krivce, već da ukaže na situacije u kojima je s jedne strane mali čovjek, a s druge cijela administrativna mašinerija koja funkcionira po sustavu “to nije u našoj nadležnosti”.
Inspekcijsko vještačenje vodomjera
– Naš problem su, među ostalim, previsoki računi za potrošnju vode koji su prosječno 30, 40 kubika što je nemoguće iz više razloga, kaže Gordana Biljan vraćajući se s pričom unazad kada je Komunalno društvo Pag gradilo cestu, postavljalo cijevi i ventil njezinom susjedu. Tada su joj, tvrdi, uzrupirali dio zemljišta, a osim toga, kaže i da su njezinu susjedu postavili vrlo uske cijevi zbog čega je njegova potrošnja vode i deset puta manja nego njezina.
– Ja i suprug živjeli smo u Rijeci pa smo u početku otamo pokušavali riješiti problem. Plaćali smo te račune, ali smo stalno stavljali prigovore. Nismo se htjeli svađati, a osim toga, imali smo neka obećanja da će taj problem biti riješen. Uzurpirano zemljište su nam isplatili, ali je problem s vodom ostao. Godine 2008. preselili smo se u Miškoviće i primijetili da naš susjed, koji je iz Rijeke preselio za stalno u Miškoviće 2010. godine, ima desetak puta manju potrošnju, a istovremeno, za toliko veću potrošnju s obzirom na to da se bavi turizmom te da ima više objekata, prisjeća se Biljan dodajući kako su ona i suprug shvativši kako prilaganjem prigovora na visinu računa neće ništa riješiti, savjet potražili u nekim drugim gradovima. Upućeni su na praćenje rada vodomjera, ali i na mogućnost krađe te okretanja vodomjera u oba smjera ukoliko je pritisak u cijevima neravnomjeran.
– Poslušali smo te savjete i ubrzo primijetili da se naš sat okreće i nama “nabija” kubike kada naš susjed otvara vodu. To smo prijavili u Komunalno društvo Pag, ali su nas oni uvjeravali da je sat u redu te da njih krađa ne interesira. Ove zime isti sat je i stao nakon čega su ponovno uslijedila uvjeravanja da je naš sat u redu, iako je očito da se samo kazaljka okreće, a da brojčanik miruje, priča Biljan dodajući kako je nakon toga pomoć krenula tražiti u ostalim institucijama koje rade po pitanjima vodoopskrbe i slično. Krenuli su od vodopravne inspekcije, no kad su vidjeli da su njihovi zaposlenici izišli na teren, samo uzeli njihovu izjavu o problemu i potom otišli niti ne pogledavši vodomjer, zatražili su inspekcijsko vještačenje vodomjera. Štoviše stoga, kaže Gordana, što su ti isti inspektori posebno uzeli izjavu direktora KD Pag.
– Čim smo zatražili vještačenje oglasio se direktor Komunalnog društva Duško Dragičević. Rekao je da to ne dopušta, a nas optužio da smo sami krivi što je vodomjer stao, iako je svjestan da je naša voda puna mulja i pijeska. Kako iz vodopravne inspekcije uopće nisu pokazali interes za mogućnost krađe vode, iako se moja prijava temeljem koje su i izišli na teren zasnivala upravo na toj tezi, ponovno sam slala molbe da nam problem riješe, priča Biljan dodajući kako je uslijedio odgovor u kojem su ih izvjestili da su naložili Mjeriteljskoj inspekciji u Splitu da riješi problem s vodomjerom.
Nisu se, kaže Biljan, niti stigli radovati, a s te adrese stigao je odgovor kako su oni predaleko nakon čega su ponovili cijeli postupak od ranije i o tom odgovoru obavijestili sve ostale koji su već bili obaviješteni o njihovu problemu.
Svima se obratila – nitko ništa
– Odgovoreno nam je da se onda obratimo Zagrebu, što smo i učinili, ali smo cijeli slučaj prijavili i policiji koja je prvi put na teren izišla tek 21. rujna, a nakon što im je nalog dostavilo Državno odvjetništvo kojem smo, također poslali prijavu.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU