Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Slavko Ćoza – kralj dalmatinskog pršuta

Autor: Velimir Brkić

22.10.2012. 22:00
Slavko Ćoza – kralj dalmatinskog pršuta

Foto: PIXELL



Međunarodni ocjenjivački sud najvišim je ocjenama odlikovao proizvođača koji već dugi niz godina radi visokokvalitetne proizvode od domaćih sirovina po tradicijskoj, autohtonoj recepturi


Pršut iz pršutane Puntica d.o.o. iz Vinjerca u vlasništvu Slavka Ćoze je na šestom Internacionalnom sajmu pršuta, najvećoj smotri pršuta u Hrvatskoj koja se ovog vikenda održala u Tinjanu, proglašen šampionom kvalitete u kategoriji dalmatinskih pršuta, dimljenih pršuta s kožom.
U nazočnosti Tihomira Jakovine, ministra poljoprivrede, Ivana Jakovčića, istarskog župana, Jesus Arias Ranedoa, atašea španjolskog veleposlanstva u Zagrebu i drugih uglednika i gostiju vinjeračkom dalmatinskom pršutu, stručna 16-člana komisija je dodijelila prestižnu šampionsku titulu nakon pomne organoleptičke analize čak dvadeset i pet pršuta iz Hrvatske i inozemstva.
– Moja obitelj i ja smo izuzetno ponosni na ovu šampionsku titulu koja je priznanje i za kvalitetu našeg proizvoda i za naš dugogodišnji rad, rekao nam je Slavko Ćoza, istinski kralj dalmatinskog pršuta koji je uz brojna priznanja, nagrade i medalje zlatnog sjaja za svoj jedinstveni pršut šampionskom titulom ovjenčan i na 77. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, održanom prije dvije godine.
Međunarodni ocjenjivački sud najvišim je ocjenama odlikovao proizvođača koji već dugi niz godina radi visokokvalitetne proizvode od domaćih sirovina po tradicijskoj, autohtonoj recepturi te jedinstvenim uvjetima podvelebitskog podneblja.
– Pršuti Puntice, nedaleko Vinjerca u zaseoku Ćoze, zriju i suše se na tradicionalan način, po recepturi vinjeračkih djedova i pradjedova, dodaje Ćoza čiji su pršuti pravi doživljaj, uvijek mirišu na buru i sol.
Dalmatinski se pršut proizvodi od obrađenog svinjskog buta koji se soli, hladno dimi i suši na buri. Pršut se po takvoj recepturi proizvodi od davnina u mjestima podno Velebita gdje jedinstvena mikroklima ovom proizvodu daje istančani okus i aromu, jer je za pršut važan geografski položaj i miješanje gorskog i morskog zraka.
– Poštujući dugu tradiciju pripravljanja domaćeg pršuta u Dalmaciji ovo je pravi dalmatinski pršut. Zbog izuzetne klime podvelebitskog kanala, bure i blizine mora te tradicionalni način na koji proizvodimo naše pršute miris i okus su zaista jedinstveni, potvrđuje Ćoza.
U dva dana na šestom Internacionalnom sajmu u Tinjanu nazočilo je oko 20 tisuća posjetitelja koji su po procjeni organizatora, pojeli oko 500 pršuta. Najbrojniji izlagači su su bili Dalmatinci, došlo je njih čak trinaest, dok je istarskih izlagača bilo osam. Šampionsku titulu u kategoriji istarski pršut osvojila je Pršutana Dujmović iz Kringe kraj Tinjana kojima je ovo treća šampionska titula.
– Kako nas uvjeravaju nazočni stručnjaci u Tinjanu, naš pršut trenutačno svojim okusom i mirisom nema konkurencije u širokoj paleti proizvoda koji se deklariraju pod nazivom “dalmatinski pršut”, zadovoljno će Slavko Ćoza koji je izuzetno ponosan na svoj pršut i ostale suhomesnate proizvode pršutane Puntica.


Zlatne medalje Matašu i  Roci




Među 33 izlagača iz Španjolske, Portugala, Francuske, Slovenije, Italije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske u kategoriji dimljeni pršut s kožom pored šampiona Puntice iz Vinjerca izlagači iz Zadarske županije osvojili su i dva zlata, Mataš iz Jesenica kraj Maslenice vlasnika Mladena Nekića i Roca iz Stankovaca, odnosno Kuća dalmatinskog pršuta iz Velima kraj Stankovaca u vlasništvu Ante Roce.


Puntici tri milijuna kuna EU potpore


U pršutani Puntica u vinjeračkim Ćozama u tijeku su završni radovi na rekonstrukciji i proširenju pršutane. Nakon završetka radova kapacitet pršutane će biti 25.000 komada šampionskih dalmatinskih pršuta izuzetne kvalitete. Projekt je u EU programu IPARD, odobrena sredstva iznose tri milijuna kuna.
– Ovdje vrijedi naglasiti kako je, pred kretanje u određenu investiciju, prije svega potrebno osigurati financijska sredstva nužna za provođenje ulaganja. Naime, potpore se u IPARD-u isplaćuju nakon provedenog ulaganja. Radimo po EU proceduri i standardima, zahtjev za povrat novaca je predan. Nakon završetka adaptacije i dogradnje te EU inspekcijske kontrole imamo razloga očekivati povrat novca odobrenih iz programa IPARD, govore supružnici Ćoza, Marija i Slavko.